De vissers zijn boos over nieuwe visserijregels
NOS NieuwsAangepast

Franse vissers voeren actie bij Jersey om nasleep brexit, marineschepen ter plaatse

Enkele tientallen Franse vissersboten hebben een protestactie gehouden in de haven van het Britse eiland Jersey, ruim 20 kilometer van de kust van Normandië. Ze zijn boos over visserijregels die sinds vorige week gelden in de wateren rond Jersey. De kwestie heeft geleid tot diplomatieke spanning tussen de Britse en Franse regering. De Britten hebben marineschepen naar het gebied gestuurd, Frankrijk heeft patrouilleboten ingezet.

Vrijdag kondigden de autoriteiten van het Britse eiland strengere regels af voor Franse boten die rond Jersey willen vissen. Volgens Jersey is dat conform de afspraken in het brexit-akkoord, maar Frankrijk spreekt dat tegen.

De Franse minister Girardin voor Zeezaken heeft gedreigd om als vergelding de elektriciteitstoevoer naar het eiland stil te leggen. Daarop kondigde de Britse regering gisteren aan om "als voorzorgsmaatregel" tegen dit "onaanvaardbare dreigement" patrouilleschepen te sturen. Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor de defensie van het eiland, dat Brits Kroonbezit is.

Vanochtend kwamen tientallen Franse vissers in de haven van Jersey aan om te protesteren tegen de nieuwe regels. Daar voeren ze naar eigen zeggen enkele "intimiderende rondjes". Ook werd de haven korte tijd geblokkeerd. De vissers zeiden dat ze de protesten vreedzaam willen houden.

Deze visser vreest dat 80 procent van de Franse boten zal verdwijnen:

'80 procent van de Franse boten hier zal verdwijnen'

Later op de dag spraken ze met de autoriteiten van het Britse eiland. Volgens een woordvoerder van de vissers verliep dat gesprek "niet erg positief". 's Middags voeren ze terug naar Frankrijk.

De twee Britse marineschepen patrouilleren volgens de BBC op enkele kilometers afstand. Ook Frankrijk heeft vanochtend twee patrouilleschepen gestuurd.

Minister Beaune voor Europese Zaken zegt tegen persbureau AFP dat Frankrijk zich niet zal laten intimideren. Hij heeft over de kwestie gesproken met de Britse brexit-minister Frost. "Wij willen geen spanningen", benadrukt Beaune. "We willen alleen een snelle en volledige toepassing van de brexit-overeenkomst."

Volgens correspondent Tim de Wit in het Verenigd Koninkrijk lijkt het erop dat Jersey de regels zelfstandig heeft aangepast, maar is er wel degelijk steun vanuit Londen. Dat premier Johnson direct een aantal marineschepen naar Jersey heeft gestuurd, duidt daar volgens hem op.

Ook het feit dat er vandaag verkiezingen worden gehouden, niet alleen in Schotland maar ook in andere delen van het VK, speelt volgens De Wit een rol bij de militaire steun die Johnson geeft aan Jersey. Johnson zou er de boodschap mee willen afgeven dat hij zijn eigen mensen niet in de steek laat.

De Europese Commissie bemiddelt in de zaak. Een woordvoerder heeft beide partijen opgeroepen tot kalmte.

De vissers kwamen vanochtend in alle vroegte aan:

Franse vissers demonstreren in haven Jersey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl