De HMS Severn is een van de twee schepen die voor de kust gaan patrouilleren
NOS Nieuws

Visserijconflict VK-Frankrijk loopt hoog op: marineschepen naar Jersey

Premier Johnson stuurt twee marineschepen naar het Britse eiland Jersey voor de kust van Frankrijk. De patrouilleschepen gaan de situatie in het gebied in de gaten houden, nu het conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over visserijrechten uit de hand dreigt te lopen.

Volgens een woordvoerder van Johnson gaat het om een voorzorgsmaatregel. Er is, zo zegt hij, een "dringende noodzaak tot het kalmeren van de spanningen en tot een dialoog tussen Jersey en Frankrijk over de toegang van vissers".

Een kleine vloot Franse vissers is vanochtend in de haven van Jersey aangekomen voor een protestactie:

Franse vissers demonstreren in haven Jersey

Na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is er een conflict ontstaan over de voorwaarden waaronder Europese vissers Britse wateren mogen betreden. Dat conflict is opgelopen sinds de Britten eind vorige week met nieuwe regels kwamen voor de wateren bij het grootste Kanaaleiland, dat geen onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit.

Frankrijk is verontwaardigd over de nieuwe voorwaarden, waardoor Franse vissers korter in het gebied mogen zijn en minder soorten vis uit het water mogen halen. Minister Girardin (Zee) zei in het parlement dat de lijst met 41 Franse vissersboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn opgelegd geen onderdeel van de brexitovereenkomst tussen het VK en de EU is. Als vergeldingsmaatregel heeft Frankrijk nu gedreigd de elektriciteit op het eiland tijdelijk af te sluiten.

De Britse autoriteiten spreken op hun beurt van een "duidelijk onaanvaardvaar en disproportioneel" dreigement van Girardin. Minister Gorst, die verantwoordelijk is voor Jersey, zegt dat de regels nog altijd in overeenstemming zijn met de brexit-afspraken.

Franse vissers houden vandaag voor de derde keer in een week een protestactie. Enkele tientallen vissersboten zijn naar de haven van Jersey gevaren. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Reuters dat ze de haven niet zullen blokkeren maar alleen hun onvrede willen uiten. De Europese Commissie bemiddelt inmiddels in het conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl