Een Britse vissersboot
NOS Nieuws

Britten dreigen met juridische stappen tegen Frankrijk in visserijconflict

Als Frankrijk niet binnen 48 uur stopt met het uiten van dreigementen tegen het Verenigd Koninkrijk in het visserijconflict, volgen juridische stappen. Daarvoor waarschuwt de Britse minister Truss van Buitenlandse Zaken.

Sinds het vertrek van de Britten uit de EU moeten Franse vissers een vergunning hebben om in Britse wateren te vissen. De Fransen zeggen dat ze te weinig vergunningen krijgen. Frankrijk heeft aangekondigd om vanaf morgen strenger te controleren op goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd.

Daarnaast dreigen de Fransen met maatregelen die te maken hebben met de energietoevoer naar de Britse Kanaaleilanden. Onder meer de eilanden Jersey en Guernsey zijn voor hun elektriciteitsvoorziening sterk afhankelijk van Frankrijk.

De Britten zeggen op hun beurt dat er wel degelijk vergunningen aan Franse vissersboten zijn verleend. "De Fransen hebben zich oneerlijk gedragen", zei Truss tegen Sky News. Ze vindt dat Frankrijk zich niet aan de handelsovereenkomst houdt. "En als iemand zich oneerlijk gedraagt, heeft de ander het recht om actie te ondernemen. En dat is wat we zullen doen als de Fransen niet inbinden."

Boot aan de ketting

Het conflict kwam vorige week tot een kookpunt toen Frankrijk twee Britse vissersboten bestrafte omdat die volgens de Fransen zonder vergunningen in Franse wateren visten. Een van die boten werd aan de ketting gelegd. De andere boot kreeg een boete omdat de Franse autoriteiten niet aan boord werden gelaten.

De Britse minister Eustice van Milieu sprak tegen dat de vergunningen niet in orde waren en zei dat de boten op een lijst stonden van vergunninghouders, die aan de Europese Unie is doorgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl