Shell belooft sneller te vergroenen; helft minder CO2-uitstoot in 2030
Shell wil zijn CO2-uitstoot in 2030 met de helft hebben teruggebracht ten opzichte van 2016. Het olie- en gasconcern heeft dat bekendgemaakt bij de aankondiging van zijn kwartaalcijfers.
Het bedrijf wil dat onder meer bereiken door onderdelen te verkopen en efficiënter met energie om te gaan. Zo wil het investeren in de opvang en opslag van CO2 en wil het toeleveranciers ervan overtuigen om over te stappen op duurzame energie.
De bekendmaking lijkt een tegemoetkoming aan het vonnis dat de rechter dit jaar oplegde in een zaak die werd aangespannen door Milieudefensie. Daarin zei de rechter dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2019.
Tot nu toe kondigde Shell wel aan dat het in 2050 CO2-neutraal wilde worden, maar ontbrak een concrete doelstelling voor 2030.
Uitstoot klanten
In juni, kort na het vonnis in de rechtszaak, zei Van Beurden al dat Shell de inspanningen om te verduurzamen zou proberen te versnellen. Wel kondigde het bedrijf toen aan dat het in beroep ging tegen de uitspraak van de rechter. Milieudefensie gaf afgelopen week nog aan dat op basis van recent onderzoek blijkt dat Shell juist meer CO2 gaat uitstoten.
Het bedrijf moet van de rechter ook een maximale inspanning leveren om de uitstoot van klanten met 45 procent te verminderen. Hierbij is nog niet duidelijk hoe Shell dat wil doen.
Het voornemen van Shell gaat in tegen de wensen van een grote, activistische aandeelhouder Third Point. Die schreef gisteren een brief aan het concern met daarin het verzoek om het bedrijf te splitsen. De aandeelhouder vindt dat het concern te veel bezig is met verduurzamen en dat het de aandacht van andere activiteiten afleidt. Het is nog niet duidelijk hoeveel steun dat plan van andere aandeelhouders heeft.
Symbolische stap
Eumedion, een Nederlandse groep van grote institutionele beleggers, reageert in ieder geval positief op de aankondiging van Shell. "Het is een heel goed signaal van het bedrijf", zegt directeur Rients Abma. "En het lag ook in de lijn der verwachting na de groeiende steun voor de Follow This-resolutie en de uitspraak van de rechtbank."
Pensioenfonds ABP zei eerder deze week aandelen zoals die van Shell te verkopen, omdat de transitie bij fossiele bedrijven niet snel genoeg gaat. "Een teleurstellende stap", zegt Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden daarover. "Ik denk dat dit op geen enkele wijze positief bijdraagt aan de energietransitie. Het gaat slechts om een symbolische stap, maar blijkbaar is symboliek soms nodig."
447 miljoen verlies
In de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers rapporteert Shell een verlies van 447 miljoen dollar. Dat komt voornamelijk door eenmalige afschrijvingen en door schade die het bedrijf opliep door orkaan Ida in de Verenigde Staten. Zonder die afschrijvingen werd er een winst gemaakt van 4,1 miljard dollar.
Over het hele jaar is tot nu toe een nettowinst gemaakt van 8,6 miljard dollar.