Aandeelhouder stelt voor Shell op te splitsen in fossiel en duurzaam deel
Een grote, activistische aandeelhouder van Shell wil dat het olie- en gasconcern zich splitst. Het ene deel zou zich op olie en gas moeten richten; de andere activiteiten, waaronder hernieuwbare energie, zouden daar los van moeten komen te staan. Zo zou het bedrijf een duidelijker beeld uitstralen naar investeerders.
Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, dat een brief van de bewuste aandeelhouder - Third Point - heeft ingezien. De brief is gericht aan Third Point-investeerders. Shell bevestigt het bestaan van de brief. Morgen maakt het bedrijf de cijfers over het derde kwartaal bekend.
Interessanter voor investeerders
De krant meldt volgens ingewijden dat Third Point recent een belang van meer dan 500 miljoen dollar heeft verworven in Shell. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders zijn.
Third Point betoogt dat een splitsing leidt tot een heldere strategie, wat het bedrijf interessanter maakt voor verschillende soorten investeerders. Het ene bedrijf, dat zich richt op olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën, staat garant voor een constante geldstroom. Er kunnen ook onderdelen van worden verkocht, waarmee prioriteit gegeven kan worden aan uitbetalingen aan investeerders.
Andere delen van het bedrijf moeten zich dan richten op onder meer hernieuwbare energie en andere duurzame initiatieven die veel investeringen vergen. Deze onderdelen samen zouden volgens Third Point net zoveel waard kunnen worden als het concern nu in zijn geheel waard is.
Ook is de splitsing volgens de aandeelhouder een oplossing voor de spagaat waarin Shell zich bevindt, met aan de ene kant investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en aan de andere kant investeerders die willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Zo kondigde pensioenfonds ABP deze week aan te stoppen met beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen.
Shell zegt "voorbereidende gesprekken" met Third Point te hebben gevoerd. Die overleggen zullen een vervolg krijgen. Het bedrijf zegt verder open te staan voor dialogen met alle aandeelhouders en benadrukt geregeld de strategie te "herzien en evalueren", om zo meer waarde te creëren voor aandeelhouders.
'Shell wordt zwaar ondergewaardeerd'
Thijs Berkelder, analist bij ABN Amro-Oddo die Shell al jarenlang volgt, is verbaasd dat het voorstel van Third Point nooit eerder op tafel is gekomen. "Shell wordt zwaar ondergewaardeerd. Het bedrijf wordt op de financiële markt behandeld alsof het alleen olie oppompt", zegt hij.
Berkelder legt uit dat bedrijven die alleen olie winnen in de regel laag gewaardeerd worden, omdat er veel belasting wordt geheven over die activiteit.
"Maar Shell doet veel meer dan olie oppompen", zegt Berkelder. Als voorbeeld noemt hij onder meer het wereldwijde retailnetwerk van tankstations en - shops of de tak die gaat over vloeibaar aardgas (lng). "Als je de chemie apart neemt, zie je dat de verhouding tussen de koers van het aandeel en de winst veel hoger hoort te liggen. Dat is waar Third Point nu op inzet. Over de kans van slagen is alleen nog niets te zeggen."