ANP

Goedemorgen! Vandaag verschijnt de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning en in Den Haag is de eerste zitting van een zaak met honderden gedupeerden van huurfraude.

De wekdienst liever luisteren?

We beginnen met het weer: het is vandaag zonnig en droog met temperaturen van 15 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden. Er waait een matige zuidelijke wind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de rechtbank Den Haag is de eerste zitting van een zaak met honderden gedupeerden van huurfraude. Ze zijn opgelicht via nepadvertenties voor een woning.
  • Hoe ver is Nederland met het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord? Dat staat in de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning, die vandaag wordt gepresenteerd.
  • Koning Willem-Alexander bezoekt vandaag de Brabantse fabrikant van Elektrische bussen, Ebusco. Vrijdag had het bedrijf zijn beursgang.

Wat heb je gemist?

Ronald Koeman is niet langer coach van FC Barcelona. Een paar uur na het pijnlijke 1-0 verlies bij Rayo Vallecano, de derde competitienederlaag van Barça, is de 58-jarige Nederlander ontslagen door de Catalaanse club.

De raad van bestuur van de club kwam bijeen in een spoedvergadering, en niet veel later bracht de club de officiële verklaring naar buiten: "FC Barcelona heeft Ronald Koeman vanavond ontslagen als coach van het eerste elftal. De voorzitter van de club, Joan Laporta, heeft hem geïnformeerd na de nederlaag tegen Rayo Vallecano."

Koeman, die Barcelona als speler de eerste Europa Cup I bezorgde in 1992, zal vanochtend afscheid nemen van het elftal.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zo'n 50 centimeter hoog is 'ie, met een snavel en een kam: het bronzen beeld van een haan. Gisteren was het beeldje het middelpunt van een speciale ceremonie op Jesus College, onderdeel van de Universiteit van Cambridge. Na meer dan honderd jaar in Engeland is de haan overgedragen aan een delegatie uit Nigeria. Daarmee is de eerste van de honderden Benin Bronzes in Groot-Brittannië onderweg naar huis.

De Benin Bronzes bestaan uit duizenden bronzen maskers, hoofden en reliëfs, afkomstig uit het Koninkrijk Benin, dat ligt het huidige Nigeria. In 1897 namen Britse troepen ze mee na hun plundering van het koninklijk paleis. Via Groot-Brittannië kwamen ze in musea over de hele wereld terecht. De meeste, zo'n 900, zijn te vinden in het British Museum in Londen.

Al sinds de onafhankelijkheid in 1960 vraagt Nigeria om teruggave van de Benin Bronzes. Nu Cambridge de haan heeft teruggegeven en andere musea vergelijkbare stappen hebben aangekondigd, vergroot dat de druk op het British Museum om dat ook te doen.

De bewuste haan, woensdagmiddag overhandigd aan een delegatie uit Nigeria PA Images / Alamy

Fijne donderdag!

STER reclame