ANP
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank blokkeert huisuitzetting gedupeerde toeslagenaffaire

De Belastingdienst moet van de rechtbank Oost-Brabant een gedupeerde in de toeslagenaffaire onmiddellijk een extra voorschot van ruim 7000 euro geven zodat een huisuitzetting wordt voorkomen. Dat bevestigt de advocaat van de gedupeerde, na berichtgeving daarover van RTL Nieuws en dagblad Trouw.

"Het is een schrijnende situatie die is ontstaan door toedoen en nalaten van de Belastingdienst", zei advocaat Pejman Salim in het NOS Radio 1 Journaal. "Gelukkig heeft de rechter de problemen van mijn cliënt tijdelijk opgelost."

Ondernemer met kinderen

Volgens de advocaat is zijn cliënt een hardwerkende ondernemer met kinderen. Twee jaar geleden werd bij haar de kindertoeslag over de jaren 2016, 2017 en 2018 teruggevorderd. "Vanaf dat moment is er van alles misgegaan, waardoor ze niet voldoende inkomen had om de huur te betalen."

De vrouw kreeg eerder een voorschot maar dat was net genoeg om twee maanden te overbruggen. Een verzoek om een nieuw voorschot wees de fiscus af. Daarop stapte de vrouw naar de rechter, die haar dus gelijk gaf.

Begrijpelijk, vindt Salim. "De staat heeft een onrechtmatige daad gepleegd. Als je dat gedaan hebt, moet je ook bereid zijn om voorschotten te betalen, zodat mensen op korte termijn geen problemen krijgen in afhandeling van hun schadezaken."

Meer gevallen

Salim denkt dat andere gedupeerden van de toeslagenaffaire in een vergelijkbare situatie zitten. "We hebben te maken met duizenden ouders. De een wordt uitgezet, anderen verhuizen of hebben medische problemen. Het lijkt mij in de lijn der verwachtingen dat meerdere mensen bij de Belastingdienst zullen moeten aankloppen om spoedeisende problemen te kunnen oplossen."

De NOS heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen om een reactie gevraagd. Zij wil niet reageren, omdat het om een individuele kwestie gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl