ANP, bewerking NOS

Goedemorgen! Vandaag begint de rechtszaak tegen een man die 'zelfmoordpoeder' zou hebben verkocht. En de formatie gaat verder in een bos bij Hilversum.

We beginnen met het weer: Vanmorgen eerst veel bewolking, in de loop van de dag klaart het van het zuiden uit steeds meer op. Er waait een stevige zuidwestenwind en het wordt 15 tot 17 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De formatie gaat verder op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. VVD, D66, CDA en ChristenUnie onderhandelden ook gisteren al, maar vanaf vandaag tot en met vrijdag praten ze met elkaar in het bos.
  • Er begint een rechtszaak tegen de man die poeder zou hebben verkocht waarmee je zelfmoord kunt plegen. Zeker zes mensen zouden daardoor zijn overleden. De man is lid van de Coöperatie Laatste Wil, een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed.
  • De Rotterdamse rechtbank doet uitspraak tegen een Iraanse asielzoeker in Delft die aanslagen zou hebben beraamd in zijn thuisland Iran. Het OM eist zes jaar. De man werd vorig jaar opgepakt nadat de AIVD chatverkeer had onderschept.

Wat heb je gemist?

Verzekeraars hebben vorig jaar zo'n 13.000 mensen betrapt op oplichting. In totaal probeerden die voor een bedrag van 88 miljoen euro te frauderen.

Onder de fraudeurs zijn volgens het Verbond van Verzekeraars steeds meer ondernemers. In 2019 waren er 125 bedrijven die fraudeerden, vorig jaar waren dat er 172. Dit jaar staat de teller al op bijna 200.

Volgens de verzekeraars speelt de coronacrisis hierbij mogelijk een rol. Zo was er een restauranthouder die van zijn bedrijf af wilde, omdat hij zijn omzet drastisch zag dalen door de gedwongen horecasluiting. Hij besloot daarom een brandje te stichten in zijn zaak. Hij moest een schadevergoeding van 56.000 euro betalen en is hiervoor, samen met een andere verdachte, veroordeeld tot drie jaar cel.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Britse kunstenaar is bezig aan een wandeling van bijna 500 kilometer van zijn woonplaats in Shropshire, ten westen van Birmingham, naar de klimaattop in Glasgow. De hele route sleept hij een enorme ijsbeer achter zich aan.

Kunstenaar Bamber Hawes maakte het 3 meter hoge beeld 'Clarion' van bamboestokken, wilgentenen en papier. "Clarion de beer is geen beer, maar een metafoor, een symbool", zegt hij tegen persbureau AFP. Hij hoopt dat mensen met hem meelopen en het gesprek over klimaatverandering aangaan.

Fijne woensdag!

STER reclame