James Michael Tyler AFP

Acteur James Michael Tyler is op 59-jarige leeftijd overleden. Hij speelde als Gunther een van de belangrijkste bijrollen in de populaire comedyserie Friends.

Bij Tyler was in 2018 vergevorderde prostaatkanker vastgesteld. Bij de reünie van de hoofdrolspelers eerder dit jaar was hij daarom alleen in een filmpje te zien.

"Het was mijn beslissing om alleen via Zoom te verschijnen, omdat ik de sfeer niet wilde verpesten", legde hij zijn besluit uit. "Ik wilde niet dat men moest zeggen: 'oh, trouwens, Gunther heeft kanker."

Yeah.

Gunthers eerste dialoog na 33 afleveringen

Tyler werd in het tweede seizoen van de serie als figurant voor de serie gevraagd. Omdat hij in het echte leven ook als barista werkte was hij de enige die het cappuccinoapparaat van koffiehuis Central Perk kon bedienen. Pas in zijn 33ste aflevering kreeg hij ook daadwerkelijk tekst, aanvankelijk alleen nog het woordje 'yeah'.

In tien jaar tijd zou Gunther uiteindelijk in 150 van de 236 afleveringen voorkomen, het meeste van alle bijrolacteurs. Hij kwam vooral bekend te staan om zijn onbeantwoorde liefde voor Rachel en de haat voor Ross die daaruit voortvloeide.

Jennifer Aniston, die Rachel in de serie speelde, zegt dat Friends niet hetzelfde zou zijn geweest zonder Tyler. "Dank je voor al het gelach dat je naar de show en naar onze levens bracht." Courteney Cox zegt dat ze dankbaar dat is dat ze Tyler heeft gekend. Warner Bros. Television, de producent van de tv-serie, zegt te rouwen om Tyler, "een geliefd acteur en onmisbaar deel van onze Friends-familie".

Tyler speelde als Gunter een Amerikaan van Nederlandse afkomst; in de serie sprak hij daarom geregeld een paar zinnen Nederlands.

"Je bent zelf een ezel":

STER reclame