NOS Wielrennen

Wild sluit carrière af met WK-brons op puntenkoers: 'Supermooi avontuur'

Wild neemt afscheid van topsportcarrière met brons op puntenkoers

Kirsten Wild heeft haar laatste WK baanwielrennen afgesloten met een derde plaats op de puntenkoers. Het goud ging naar de ijzersterke Belgische Lotte Kopecky, de Britse Katie Archibald pakte het zilver.

"Ik weet het niet zo goed", zijn de eerste woorden van Wild na een slopende puntenkoers. "Het is wel raar dat dit m'n laatste rondjes zijn", doelt ze op het einde van haar carrière als wielrenster. "Ik ben heel trots op wat ik bereikt heb. Ik heb een aardige erelijst bij elkaar gefietst."

Wild behaalde in haar carrière onder andere negen wereldtitels op de baan. "Ik kijk terug op een mooie tijd. Het was een supermooi avontuur, maar het is ook mooi dat het nu afgelopen is."

Baanwielrenster Wild na laatste WK: 'Was een supermooi avontuur'

Ook met haar laatste prestatie in het oranje tricot, het brons op de puntenkoers, is Wild tevreden. "Met zo'n sterke tegenstander als Kopecky was een derde plek wel het hoogst haalbare. Dit was boven verwachting. Ik heb genoten, of eigenlijk afgezien. Het was een mooie koers."

Lang aan de leiding

De 39-jarige Wild, die zaterdag samen met Amy Pieters de wereldtitel op de koppelkoers veroverde, ging lange tijd aan de leiding in de puntenkoers. Ze pakte een ronde voorsprong, maar zag later andere favorieten als Archibald en Kopecky hetzelfde doen.

Wild bleef vechten en hield haar concurrenten scherp in de gaten. Kopecky was niet meer in te halen, maar de strijd om het zilver en brons werd op de eindstreep beslist. De Nederlandse was helemaal leeg, waardoor ze niet meer kon mee sprinten.

Haar voorsprong op de nummer vier, Marion Borras, was bleek groot genoeg, waardoor ze alsnog op het podium eindigde.

Programma WK baanwielrennen 24 oktober

In het keirintoernooi haalden Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen de finale niet. Braspennincx, die op de Olympische Spelen van Tokio het goud veroverde, was in de eerste ronde nog de snelste in haar heat, maar kwam in de tweede ronde niet verder dan de vierde plaats.

Van Riessen werd derde in haar heat in de eerste ronde en moest zodoende de herkansingsronde rijden. Daarin pakte ze met nog twee ronden te gaan de leiding en die stond ze niet meer af. In de tweede ronde, waarin de beste drie rensters zich plaatsten voor de finale, kwam ze er niet aan te pas en werd ze zesde en laatste.

Van Riessen fietst weer: 'Vertrouwen krijgen dat ik weer beukje kan uitdelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl