Harrie Lavreysen verslaat Rayan Helal op de sprint in Roubaix ANP

Topfavorieten Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben zich op de WK baanwielrennen in Roubaix geplaatst voor de halve finales van het individuele sprinttoernooi. Bij Lavreysen ging dat soepeler dan bij Hoogland.

Lavreysen kende een perfecte dag. De olympisch kampioen en wereldkampioen van 2019 en 2020 was het snelste in de kwalificatie, ging daardoor rechtstreeks naar de achtste finales en won in het vervolg al zijn heats.

Hoogland, dit toernooi al goed voor twee keer goud en een keer zilver, had het een stuk zwaarder. Na een zesde plaats in de kwalificatie moest hij een ronde eerder dan Lavreysen instappen en in de kwartfinale tegen de sterke Rus Michail Jakovlev had hij een extra race nodig.

De halve finales worden zondag om 13.00 uur gereden en zijn live te zien bij de NOS. Lavreysen stuit daarin op de Fransman Sebastien Vigier, Hoogland neemt het op tegen de Duitser Stefan Boetticher.

Lavreysen: 'Gaat lekker'

Harrie Lavreysen kon na de eerste dag van het sprinttoernooi alleen maar tevreden zijn. "Gaat lekker, alle ritten soepel doorgekomen", aldus Lavreysen, die aast op de hattrick van olympisch, Europees en wereldkampioen.

Lavreysen soepel naar halve finales sprint op WK: 'Gaat lekker'

De Fransman Rayan Helal zorgde in de kwartfinales voor het enige lastige momentje, aldus Lavreysen. "Hij sneed me en hield zijn lijn niet in de eerste rit. Hij maakte me even boos, maar ik dacht: de tweede rit pak ik ook gewoon." En zo geschiedde.

Bijrol Eefting op omnium, Hayter wint met overmacht

Ethan Hayter won met veel vertoon van macht de wereldtitel op het omnium. Voor Roy Eefting was niet meer dan een bijrol weggelegd.

De Brit had na de scratch, de temporace, de afvalkoers en de puntenkoers liefst 56 punten meer dan zijn voornaamste concurrent, Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland.

Hayter, die in Tokio olympisch zilver op de madison won en in 2018 in Apeldoorn WK-goud op de ploegenachtervolging, was alleen in de afvalkoers niet de beste. Op dat onderdeel werd de 23-jarige Brit vierde.

Eefting wist maar net de kwalificatie te overleven en kwam daarna op geen enkel onderdeel in de buurt van een topklassering. De nummer negen van de afgelopen EK werd uiteindelijk zestiende.

STER reclame