De Duitse politie heeft aan de Poolse grens een einde gemaakt aan een actie van Duitse rechtsextremisten. Die waren afgelopen nacht gewapend met pepperspray, messen en wapenstokken op zoek naar migranten, om te voorkomen dat zij Duitsland binnen zouden gaan.

Bij de Duitse grensstad Guben, ten zuidoosten van Berlijn, werden vijftig rechtsextremisten ontwapend en weggestuurd. Ze hadden gehoor gegeven aan een oproep van de uiterst rechtse partij Der Dritte Weg, die banden zou hebben met neonazi-groepen, om migranten uit het oosten tegen te houden.

Guben, in het Pools Gubin, ligt op de Duits-Poolse grens aan weerszijden van de rivier de Neisse. De westoever is Duits, de oostoever Pools.

De laatste maanden komen veel migranten vanuit Wit-Rusland de Poolse grens over, om door te reizen naar het westen. Verschillende EU-landen beschuldigen de Wit-Russische president Loekasjenko ervan dat hij deze illegale migratie bewust aanjaagt om de EU te destabiliseren.

Loekasjenko ontkent dit en zegt dat de EU een humanitaire crisis veroorzaakt als de migranten komende winter stranden aan de Poolse grens.

Grenscontroles

Volgens de Duitse minister Seehofer (Binnenlandse Zaken) zijn er dit jaar tot nu toe ruim 6000 migranten illegaal vanuit Wit-Rusland en Polen naar Duitsland gereisd. Hij heeft 800 extra agenten aan de Poolse grens gestationeerd om de migratie tegen te gaan.

Vorige week zei Seehofer dat hij de grens niet wil sluiten, maar hij overweegt nu wel om weer grenscontroles in te voeren.

STER reclame