In het opvangcentrum Ter Apel zijn te weinig opvangplekken voor asielzoekers
NOS Nieuws

Kabinet doet dringende oproep: 100 asielplekken per provincie

Het kabinet wil dat elk van de twaalf provincies dit weekend 100 plekken vindt om asielzoekers op te vangen. Dat zou betekenen dat er in totaal 1200 extra slaapplekken bijkomen. Het kabinet spreekt over een "noodsituatie" in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar te weinig plaats is om net aangekomen asielzoekers op te vangen.

"Het kabinet vindt het van het grootste belang dat deze plekken snel worden gerealiseerd", staat in een schriftelijke verklaring. De dringende oproep van het kabinet is de uitkomst van een spoedoverleg tussen staatssecretaris Broekers-Knol van Asielzaken, de ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, Ollongren van Binnenlandse Zaken en enkele commissarissen van de Koning.

Aanmeldcentrum overvol

Al dagen proberen de betrokken bewindspersonen een oplossing te vinden voor de onveilige situatie in Ter Apel, waar al weken honderden asielzoekers meer de nacht doorbrengen dan waar plek voor is. Begin deze week waren het er 750, terwijl er maar plek is voor 275 mensen.

Sinds zondag verblijven bijna 400 asielzoekers in deze tenten in Almere

Kou en wind

In Almere is vorige week een noodopvanglocatie uit de grond gestampt waar bijna 400 asielzoekers worden opgevangen om zo het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontzien. Maar de bewoners van het tentenkamp klagen volgens Omroep Flevoland over de kou en rukwinden.

Maandag vroeg minister Grapperhaus de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's om op korte termijn tussen de 800 en 1500 slaapplekken te regelen.

Dinsdagavond bezocht staatssecretaris Broekers-Knol Ter Apel en vertelde dat in Almere opvangtenten werden opgezet met 200 bedden en dat er in een voormalig belastingkantoor in Gorinchem onderdak zou komen voor 300 mensen. Ze erkende dat het probleem daarmee nog niet zou zijn opgelost.

In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

Waarom onze asielopvang propvol zit

Het verzoek voor 1200 bedden aan de provincies komt bovenop de vraag van Grapperhaus van afgelopen maandag aan de veiligheidsregio's. De provincies worden overigens niet verplicht om opvangplekken te bieden. Het is een dringend, maar geen dwingend verzoek van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl