Terwijl de Nederlandse voetbalsters in Zeist al lang en breed zijn begonnen aan de voorbereidingen op de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Cyprus en Wit-Rusland, heeft bondscoach Mark Parsons zich nog niet op de KNVB-campus gemeld. De bondscoach sluit morgen aan bij de groep.

"We wisten, zolang hij ook nog bij Portland zit, dat dit voor zou kunnen komen. Het is balen voor hem, balen voor de groep, maar aan de andere kant hebben we een goede staf", reageert Vivianne Miedema nuchter op de situatie. "Tegenwoordig met alles online, kan hij er toch bij zijn. Het is zoals het is, vanaf morgen is hij er weer bij."

Parsons combineert zijn functie als bondscoach van de Nederlandse vrouwen nu nog met zijn trainerschap van Portland Thorns in de Verenigde Staten. Dat doet hij tot en met november, wanneer de play-offs zijn van de NWSL.

Die combinatie weerhield hem ervan om in levende lijve in Zeist te zijn. Zondagavond zat de Engelsman nog op de bank bij Portland Thorns.

Bij de eerste kennismaking met zijn nieuwe team kwam de 35-jarige trainer ook al vers van het vliegveld. Ook toen stond Parsons de avond ervoor nog langs de lijn in de VS. Een nachtelijke vlucht en een paar koppen koffie waren toen nog voldoende, zei hij destijds.

Mark Parsons als hoofdtrainer bij Portland Thorns Pro Shots

Ondertussen staat assistent-bondscoach Jessica Torny aan het hoofd van de groep. Torny: "We hebben alles met de staf goed doorgesproken en weten wat zijn visie is. Voor ons verandert er niet zoveel, los van dat hij er natuurlijk niet is."

Want de trainingen gaan gewoon door en ook voor de 41-jarige assistent voelt het niet alsof er meer druk op haar schouders ligt. "Ik ben voor hem hier nu het aanspreekpunt, hij geeft mij vertrouwen. We hebben aan de voorkant al veel besproken en we laten de opstelling niet afhangen van een training vandaag of gisteren", aldus Torny.

Oranje begon de WK-kwalificatie met een gelijkspel tegen Tsjechië (1-1) en winst op IJsland (2-0), de vrouwen staan in groep C nu op een tweede plek. Cyprus en Wit-Rusland zijn de volgende tegenstanders in de kwalificatiereeks.

In die wedstrijden moet de ploeg van Parsons het zonder Lineth Beerensteyn doen, de 25-jarige aanvaller van Bayern München kampt met een enkelblessure. Fenna Kalma (FC Twente) is opgeroepen als haar vervanger.

De stand in groep C van de WK-kwalificatie. NOS

STER reclame