NOS Voetbal

Vrouwen Oranje ontsnappen aan nederlaag tegen Tsjechië bij debuut Parsons (1-1)

Bekijk de samenvatting van Nederland- Tsjechië (kwalificatie WK vrouwen)

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben in de eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Mark Parsons met 1-1 gelijkgespeeld tegen Tsjechië. Nederland was in Groningen beter, maar het taaie Tsjechië wist toch een punt te pakken in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK.

De eerste helft van Oranje was er niet een om over naar huis te schrijven. De Nederlandse voetbalsters wisten niet veel te creëren en kwamen na tien minuten goed weg. De Tsjechische spits Lucie Martínková gaf Dominique Janssen een klein zetje en werkte de bal binnen. De scheidsrechter zag een overtreding in de actie van de Tsjechische en keurde de goal af.

De grootste kans in het eerste bedrijf was voor Jackie Groenen die na opkomen van rechtsback Sisca Folkertsma niet in het vijandelijke doel wist te schieten.

Wake-upcall

De speelsters hadden de thee nog maar net op toen Andrea Staskova vlak na de pauze de bal tussen een woud aan Nederlandse speelsters de bal rustig binnenschoot. De goal bleek de wake-upcall voor Oranje, want daarna werd de druk op de Tsjechen opgevoerd.

Bekijk hieronder de openingstreffer van Tsjechië in Groningen.

Sensationeel: Tsjechië op voorsprong tegen Oranjevoetbalsters

Na een aantal mogelijkheden kwam de bal tien minuten voor tijd terecht bij topschutter Vivianne Miedema. Die wist wel raad met de mogelijkheid en schoof de bal achter de Tsjechische keepster. Oranje bleef op de deur bonken, maar kon geen tweede goal maken. Zo debuteerde Parsons met een gelijkspel.

Sherida Spitse maakte na bijna 70 minuten haar rentree. De recordinternational ontbrak bij de Olympische Spelen, omdat ze kort voor het begin van het toernooi geblesseerd raakte.

Miedema voorkomt blamage bij debuut Parsons met 1-1 tegen Tsjechië

Het was voor Nederland en Tsjechië de eerste wedstrijd in de kwalificatiegroep. Wit-Rusland won eerder vandaag met 4-1 van Cyprus een gaat aan de leiding in de groep. Dinsdag speelt Oranje uit tegen IJsland. De eindronde wordt in 2023 gespeeld in Nieuw-Zeeland en Australië.

Nederland is al geplaatst voor het Europees kampioenschap, dat volgend jaar in Engeland wordt gehouden. Bij de Olympische Spelen van Tokio werd Oranje in de kwartfinale uitgeschakeld door de Verenigde Staten.

Succesvol debuut Wiegman

Sarina Wiegman beleefde een daverend debuut bij de Engelse voetbalvrouwen. Wiegman, die de afgelopen afgelopen vijf jaar bondscoach bij Oranje was, won met 8-0 van Noord-Macedonië. Voor Engeland scoorden Ella Toone, Ellen White (2), Bethany England (2) en Beth Mead. Daarnaast vielen er twee eigen doelpunten te bewonderen.

In haar tijd als bondscoach van Oranje won Wiegman de Europese titel en behaalde ze met Nederland de finale van het wereldkampioenschap.

In Engeland wordt volgend jaar het Europees kampioenschap gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl