NOS Sport

Debutante Geurts door naar toestelfinale op sprong bij WK turnen

Elze Geurts heeft bij haar debuut op de WK turnen in het Japanse Kitakyushu de finale op sprong gehaald. Met 14,350 punten werd de turnster tweede in de voorronde achter olympisch kampioene Rebeca Andrade uit Brazilië (14,800).

De 26-jarige Geurts, pupil in Amsterdam van Wolther Kooistra en Claudia Werkhoven, turnt op zaterdag de finale. Sanna Veerman viel zowel op brug als op balk en kan een vervolg vergeten. Dat geldt ook voor Vera van Pol, die op brug twee keer viel. Van Pol is van de Nederlandse WK-deelneemsters de enige die afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio actief was.

"Ik wist dat ik op sprong een kans op de finale maakte. Het is dus niet helemaal een verrassing dat ik het heb gehaald. Ik ben er trots op. Het is mooi dat ik achter de olympisch kampioene eindig. Dat maakt het wel speciaal', keek Geurts terug op haar optreden.

Aanpassing tweede sprong

Voor de WK voerde ze nog wat veranderingen door. "Ik heb na de kwalificatiewedstrijden voor de WK mijn tweede sprong moeilijker gemaakt. Die had ik nog niet in een wedstrijd gedaan. Mijn landing was gisteren beter dan die bij mijn eerste sprong. Dus het heeft goed uitgepakt. In de finale zaterdag kan alles gebeuren. Mijn eerste sprong is heel stabiel en in de tweede heb ik nu wel vertrouwen."

Maandag was al duidelijk geworden dat Naomi Visser, pupil van Vincent Wevers, zich had geplaatst voor de meerkampfinale. Na vier onderdelen stond de 20-jarige turnster achtste en met nog elf deelneemsters te gaan was de Nederlandse al zeker van een plek in de finale van aanstaande donderdag. Zij eindigde uiteindelijk als elfde in de voorronde.

Gemiste Spelen

Voor Visser wordt het haar derde WK-finale. In 2018 werd ze veertiende en in 2019 een na laatste. Dit jaar was ze reserve voor de Olympische Spelen in Tokio. Afreizen mocht ze niet na een positieve coronatest. "Daar heb ik het best moeilijk mee gehad. Ik ben blij dat ik nu wel naar Japan kon."

Wat is haar doel in de finale? Visser: "Ik wil me in ieder geval verbeteren in vergelijking met de kwalificatie. Daarin heb ik wel wat punten laten liggen. Ik moet me op elk onderdeel kunnen verbeteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl