v.l.n.r.: Naomi Visser, Vera van Pol, Sanna Veerman (voor), Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Elze Geurts
NOS Sport

Turnsters Geurts en Visser mogen hopen op finaleplaats bij WK in Japan

Zonder uithangborden Epke Zonderland, Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Bart Deurloo zijn de Nederlandse turners vannacht in Japan begonnen aan de wereldkampioenschappen.

Twee maanden na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen krijgen andere turners een kans bij de WK in Kitakyushu. Van de zes olympische turners die in actie kwamen in Tokio, is er deze week slechts één actief: Vera van Pol.

Van Pol kwam vannacht na twee vallen op de brug niet verder dan een meerkamptotaal van 48.415 punten en bezet voorlopig de twaalfde plaats in het klassement. Naomi Visser deed het met 52.266 punten een stuk beter en mag met een voorlopig achtste plaats in het klassement hopen op een finaleplaats. Zeven van de tien subdivisies zijn intussen in actie gekomen.

Ook debutante Elze Geurts liet zich van haar goede kant zien. Ze voert na een uitstekende oefening op het onderdeel sprong met 14.350 punten het klassement aan en maakt een zeer goede kans op de toestelfinale

Pas dinsdag duidelijkheid

Wat hun prestaties waard zijn, weten de Oranje-turnsters pas als dinsdag rond 07.00 uur alle deelneemsters, verdeeld over de tien startgroepen, aan de beurt zijn geweest. De beste 24 turnsters plaatsen zich voor de meerkampfinale, voor de toestelfinales de beste acht.

Turncommentator Edwin Cornelissen was voorafgaand aan het toernooi terughoudend. De kans dat hij dit WK verslag gaat doen van een Nederlandse medaille is klein. Maar finaleplaatsen behoren wel tot de mogelijkheden, denkt hij.

"Als je aan de start verschijnt met Zonderland en Wevers, dan weet je dat je medailletroeven hebt. Dit zijn in principe niet echt turners die ik een medaille zie pakken. Dat zou echt een klein wondertje zijn."

De vrouwenploeg telt twee WK-debutanten: de 19-jarige Sanna Veerman en de 26-jarige Elze Geurts. Thorsdottir richt zich voorlopig op haar opleiding, de zusjes Wevers hebben hun turncarrière op pauze gezet.

Toekomst

Cornelissen: "Bij de vrouwen hadden ze altijd wel een brede basis. Van Pol en Naomi Visser hebben wel vaker aan een WK deelgenomen. Veerman stond al eens in een EK-finale op brug."

"Elze Geurts is eigenlijk een oudgediende, echt een laatbloeier. Ze heeft veel tegenslag overwonnen; beide achillespezen afgescheurd. Ze is altijd blijven vechten en ziet haar doorzettingsvermogen beloond met WK-deelname", aldus Cornelissen.

"Dit zijn vrouwen die van plan zijn om door te gaan. Zij hopen hier volgende stappen te zetten richting de toekomst."

Vorige week maakten we een reportage over Veerman en Geurts, die midden in de nacht trainden om zich voor te bereiden op het tijdsverschil in Japan.

Geurts en Veerman midden in de nacht naar de turnhal voor laatste training

De verwachtingen van de turnsters zijn dus niet hooggespannen in Tokio. Een finaleplaats zou al een mooie prestatie zijn, vindt Cornelissen. "De kans om een finale te halen is bij zo'n post-olympisch WK altijd groter. Veel landen geven talenten een kans of turners nemen een time-out. Dit is dus wel een buitenkans."

"Visser en Van Pol zouden de meerkampfinale moeten kunnen halen. Geurts is echt een specialist op sprong. Op dat onderdeel is ze niet kansloos om de finale te halen. Dat zou voor haar een geweldig resultaat zijn."

De mannen

Woensdag beginnen de mannen hun WK met de kwalificatieronde. Meerkamper Casimir Schmidt is de meest ervaren turner in de ploeg van bondscoach Bram van Bokhoven. Door klachten aan zijn schouder en enkel is zijn deelname echter nog onzeker.

Casimir Schmidt

Frank Rijken was er ook al bij tijdens de Spelen van Rio, maar kreeg daarna last van blessures. Meerkamper Jermain Grünberg en voltige-specialist Loran de Munck maken hun WK-debuut.

"Vooral bij de mannen zijn ze op zoek naar nieuw bloed, sinds Epke gestopt is en Deurloo waarschijnlijk niet als meerkamper verder wil", aldus Cornelissen, die benieuwd is naar de prestaties van de twee debutanten.

Talent op voltige

"Grünberg is een goede meerkamper. Hij moet een van de pijlers worden voor de toekomst van het mannenturnen."

"De bondscoach is ook vol lof over wat De Munck laat zien op voltige. Dat is wel bijzonder, omdat dat altijd het zwakste toestel geweest is van Nederland; je zag ze er altijd vanaf vallen. Dat is wel heel prettig, zeker als ze zich straks met het team weer moeten kwalificeren voor de Spelen. Dat biedt perspectief."

Ook De Munck, die bij de EK al eens dicht bij een finaleplaats was, zochten we op tijdens zijn voorbereiding op de WK. Bekijk de reportage hieronder.

Kan 'steunturner' De Munck als eerste Nederlander de voltige-finale halen? 'Hoop het'

De Nederlandse blikvangers zijn niet de enigen die verstek laten gaan in Kitakyushu; er doen slechts drie regerend wereldkampioenen mee aan de WK.

Superster Simone Biles, die sinds 2013 alle wereldtitels op de meerkamp veroverde, is er niet bij. Ook Nina Derwael (olympisch- en wereldkampioene op brug) en Nikita Nagornyy (drievoudig wereldkampioen in 2019) doen niet mee.

De Braziliaanse Rebeca Andrade, in Tokio goed voor zilver op de meerkamp, zal gaan voor medailles op een toestel. Vooral op sprong heeft ze daar goede kansen als regerend olympisch kampioene.

Rebeca Andrade veroverde in Tokio goud op sprong en zilver op de meerkamp

Ook de Russische olympisch kampioenen uit de landenwedstrijd, Vladislava Urazova en Angelina Melnikova, zijn turnsters om in de gaten te houden.

Verder is het uitkijken naar twee Japanners: Daiki Hashimoto, in Tokio goed voor goud op de meerkamp en rek. En veteraan Kohei Uchimura, die in zijn geboortestreek op zijn elfde wereldtitel jaagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl