NOS Sport

Visser bereikt meerkampfinale bij WK turnen, Geurts aast ook nog op finale

Naomi Visser heeft bij de WK turnen in het Japanse Kitakyushu de meerkampfinale bereikt. Ze kwam na vier onderdelen uit op 52,266 punten en staat daarmee na de eerste dag achtste.

Dinsdag komen er niet meer dan elf meerkampsters in actie, waardoor ze al zeker is van een plek bij de beste 24. Voor Visser wordt het haar derde WK-finale. In 2018 werd ze veertiende en in 2019 een na laatste.

Ondanks het bereiken van de finale is Visser niet helemaal tevreden. "Ik kijk met een dubbel gevoel terug op de kwalificatie. Ik heb wat punten laten liggen op ieder toestel, maar ben blij dat ik geen grote fouten heb gemaakt."

De Amerikaanse Leanne Wong (55.749) is de leider van het klassement. De finale is donderdag en live te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Geurts ook nog in de race

Elze Geurts mag nog hopen op de finale op sprong. Zij voert de ranglijst aan na zeven van de tien subdivisies met een gemiddelde score van 14.350 punten over twee sprongen. De topacht turnt zaterdag de finale (ook live bij de NOS).

"Mijn eerste sprong is relatief makkelijk, die heb ik ook al wel vaker gedaan. Bij de tweede was het spannender. Die ging tijdens trainingen in Nederland goed, maar hier op toestellen die ik niet ken een stuk lastiger. Vandaag ging het echt super", aldus de WK-debutant.

Vorige week maakten we een reportage over Sanna Veerman en Elze Geurts, die midden in de nacht trainden om zich voor te bereiden op het tijdsverschil in Japan.

Geurts en Veerman midden in de nacht naar de turnhal voor laatste training

De 26-jarige Geurts krijgt morgen nog concurrentie van negen turnsters die twee sprongen maken, een voorwaarde om mee te doen in de strijd om een plek in de finale. De beste acht turnsters per toestel (maximaal twee per land) komen zaterdag terug voor de strijd om de medailles.

Weinig kans op medailles

Voor Sanna Veerman ligt er geen finaleplek in het verschiet, ze viel zowel op brug als op balk. Ook Vera van Pol, die op brug twee keer viel. maakt geen aanspraak op een plek in de eindstrijd. Van de tien subdivisies worden er nog drie op dinsdag geturnd.

Van Pol is de enige Nederlandse turnster die afgelopen zomer ook de Olympische Spelen actief was.

Turncommentator Edwin Cornelissen voorspelt dat de Nederlandse equipe, zonder uithangborden Epke Zonderland, Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Bart Deurloo, zeer waarschijnlijk geen medaille gaat winnen.

"Als je aan de start verschijnt met Zonderland en Wevers, dan weet je dat je medailletroeven hebt. Dit zijn in principe niet echt turners die ik een medaille zie pakken. Dat zou echt een klein wondertje zijn."

De Nederlandse mannen komen woensdagochtend in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl