PSV-directeur Toon Gerbrands Pro Shots

De invloed van het coronavirus is ook voelbaar bij PSV. De Eindhovense voetbalclub heeft voor het eerst in tien jaar tijd een nettoverlies geleden, zo blijkt uit de jaarcijfers. Over het boekjaar 2020/2021 bedraagt het verlies 23,2 miljoen euro.

Alle clubs hadden veel last van de coronamaatregelen, waardoor de stadions vrijwel heel het seizoen leeg bleven. Mede daardoor daalde de omzet van PSV met zo'n 25 miljoen euro, al werd dat deels gecompenseerd door de NOW- en TVL-regeling van de overheid.

Ook de transferbalans van de club is negatief: bijna 21 miljoen euro. Het verkopen van Sam Lammers (Atalanta Bergamo), Jeroen Zoet (Spezia) en Jorrit Hendrix (Spartak Moskou) woog niet op tegen de afschrijvingen en de sommen die werden betaald voor de aangetrokken spelers.

John de Jong, technisch manager in Eindhoven Pro Shots

PSV verwacht volgend boekjaar, ondanks de nog altijd aanwezige impact van het coronavirus, een nettowinst te maken. Dat heeft met name te maken met de transfersommen die de club kreeg voor onder anderen Donyell Malen (zo'n 30 miljoen euro) en Denzel Dumfries (zo'n 15 miljoen euro).

Ook miljoenenverlies in Amsterdam

Ajax presenteerde vorige maand ook al rode cijfers. Het nettoverlies bedroeg 8,1 miljoen euro. Dankzij de toptransfers van onder anderen Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Sergino Dest werd de schade op de jaarrekening nog enigszins beperkt.

De Amsterdammers noteerden een omzet van 125,2 miljoen euro, 37 miljoen euro minder dan het seizoen daarvoor.

STER reclame