De militair leider van Myanmar, Min Aung Hlaing AFP

De juntaleider van Myanmar heeft voor het eerst gesproken, nadat hij gisteren werd uitgesloten voor een regionale top van regeringsleiders later deze maand in Brunei.

De top wordt georganiseerd door de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). De praatclub van tien Zuidoost-Aziatische landen nodigde de militaire leider van Myanmar niet uit, omdat er volgens de lidstaten nauwelijks een einde is gekomen aan het geweld in zijn land na de militaire coup in februari.

Min Aung Hlaing zei in een tv-speech dat zijn leger zich inzet voor vrede en democratie, maar dat de ASEAN ook rekening moet houden met "geweld en provocaties van terroristische groeperingen".

"Niemand interesseert zich voor geweld van hun kant, maar er wordt wel geëist dat wij het probleem oplossen. ASEAN zou daar aan moeten werken", zei hij. De militieleider ging niet specifiek in op de uitsluiting van de top.

In plaats van de militaire leider heeft de ASEAN een niet-politieke vertegenwoordiger uit Myanmar voor de top uitgenodigd.

De ASEAN probeerde herhaaldelijk om een inspectie in Myanmar uit te voeren, maar dat wordt steeds uitgesteld. Volgens Min Aung Hlaing is de gezant welkom in Myanmar maar zijn "sommige van zijn eisen niet onderhandelbaar". De gezant wil onder meer een ontmoeting met de afgezette politiek leider Aung San Suu Kyi, maar de junta weigert dit toe te staan.

Aung San Suu Kyi werd in februari afgezet en zit sindsdien vast.

Junta zegt ruim 5600 gevangenen vrij te laten

Naast de opmerkingen richting de ASEAN, maakte de legerleiding bekend ruim 5600 gevangenen te willen vrijlaten. De meesten zitten vast voor betrokkenheid bij protesten tegen de machtsovername.

De lokale mensenrechtenorganisatie AAPP twijfelt aan de intenties van junta. Volgens AAPP zitten ruim 7300 mensen vast, die dagelijks worden mishandeld. "Deze aankondiging is slechts een afleiding", twittert de organisatie.

De militaire coup volgde na verkiezingen die werden gewonnen door de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij werd daarna opgepakt en zit sindsdien vast op verdenking van corruptie.

Volgens de militaire machthebbers waren de verkiezingen van toen frauduleus, en was de machtsovername daarom grondwettelijk. De kiescommissie van het land had vastgesteld dat geen sprake was van fraude, wat internationale waarnemers bevestigden.

Na de coup braken massale protesten en stakingen uit in het land, die hard werden neergeslagen. Duizenden mensen zijn opgepakt en volgens een organisatie voor politieke gevangen heeft het leger 939 mensen gedood in de nasleep van de staatsgreep. De machtshebbers betwisten dat aantal en wijzen erop dat ook militairen om het leven zijn gekomen.

STER reclame