Memphis Depay is goed voor een goal en een assist

Memphis en Fati laten Koeman weer eens juichen: Barcelona klopt Valencia

De vulkaan die 'FC Barcelona' heet zal er niet mee tot bedaren zijn gebracht, maar Ronald Koeman had zondagavond weer eens reden tot juichen. Zijn ploeg won met 3-1 van Valencia, mede dankzij een doelpunt en een assist van Memphis Depay.

De laatste twee wedstrijden voor dit weekeinde, tegen Benfica en Atlético Madrid, gingen kansloos verloren. En dus werd er, naar goed Spaans gebruik, weer volop aan Koemans stoelpoten gezaagd. Alleen Barcelona's dramatische financiële situatie zou zijn ontslag verhinderen, zo klonk het. De club had geen geld om Koemans contract af te kopen.

Koeman gaf zelfs toe dat er met zoveel rook wel ergens vuur moest zijn - "de geruchten zullen vast voor een deel kloppen" - maar zat tegen Valencia dus nog 'gewoon' op de bank. Hij had een basisplaats ingeruimd voor Memphis en Frenkie de Jong en Sergiño Dest twee linies naar voren geschoven, van rechtsback naar rechtsbuiten.

Vroege domper

Aanvankelijk leek een nieuwe dreun aanstaande, met een snelle voorsprong voor Valencia. Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen had geen antwoord op een knal van afstand van José Gayà, die een afgeslagen hoekschop ineens op de slof nam (0-1).

Ansu Fati stond voor het eerst sinds zijn zware knieblessure in de basis en was bij twee goals betrokken

De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Acht minuten na de openingstreffer ging Ansu Fati een een-twee aan met Memphis, waarna het 18-jarige goudhaantje de bal laag in de verre hoek krulde (1-1). Een fraaie goal van Fati, die voor het eerst sinds zijn zware knieblessure in de basis stond.

Kanonskogel Memphis

Memphis en Fati vervulden ook de hoofdrollen bij de 2-1, kort voor rust. Fati werd in het strafschopgebied onderuitgehaald, waarna Memphis de strafschop benutte. En hoe.

Valencia-doelman Jasper Cillessen gokte erop dat Memphis weer één van zijn befaamde panenka's zou proberen en bleef in het midden van het doel staan. Maar de Barcelona-aanvaller ramde de bal keihard in de bovenhoek, Cillessen kon er alleen maar naar kijken (2-1).

Ronald Koeman kon weer eens een overwinning bejubelen

Het duurde vervolgens tot vijf minuten voor tijd voordat Barcelona de wedstrijd in het slot wist te gooien. Invaller Philippe Coutinho schoof binnen, na een knappe actie van Dest, die de Braziliaan een niet te missen kans bood (3-1).

Aardige uitgangspositie

Barcelona kan dankzij de overwinning weer omhoog kijken. De Catalanen staan 'slechts' zevende, maar hebben maar twee verliespunten meer dan koploper Real Sociedad en achtervolgers Real Madrid, Sevilla en Atlético Madrid.

Volgende week zondag ontvangt Barcelona aartsrivaal Real Madrid in het eigen Camp Nou. Maar eerst komt Dinamo Kiev op bezoek in de Champions League, een duel dat gewonnen móét worden na de nederlagen tegen Bayern München en Benfica.