Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Ajax Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax heeft in aanloop naar de Champions League-kraker tegen Borussia Dortmund geen misstap gemaakt. De Amsterdammers wonnen in Friesland met 2-0 van sc Heerenveen dankzij doelpunten van Sébastien Haller en David Neres.

Erik ten Hag kon geen beroep doen op Nicolás Tagliafico, Edson Álvarez en Antony vanwege interlandverplichtingen in Zuid-Amerika. Daardoor kregen onder anderen Mohammed Kudus en Perr Schuurs weer eens de kans in de basis.

Spits Haller was wel van de partij, ondanks dat hij deze week vader is geworden van zijn derde kind. De Fransman wist de score op karakteristieke wijze te openen. Als een hongerig roofdier koos de centrumspits positie om vervolgens simpel de uitstekende voorzet van Dusan Tadic binnen te tikken.

Sébastien Haller tikt de 1-0 binnen Pro Shots

Ajax was heer en meester in de eerste helft en kreeg ook kansen, maar de echte scherpte voorin ontbrak. Heerenveen bracht daar weinig tegenover. Een keer moest Remko Pasveer aan de bak toen Anthony Musaba plotseling opdook achter de verdediging van Ajax. Pasveer kwam goed uit zijn doel en hield de bal tegen.

Musaba swingt

Diezelfde Musaba wakkerde in de tweede helft het Friese vuurtje aan in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen kwam als herboren uit de kleedkamer en was via de buitenspeler twee keer dicht bij de gelijkmaker. Zijn eerste inzet miste echter richting en zijn tweede poging werd goed gepakt door Pasveer.

De Ajax-doelman, die in Amsterdam ter discussie staat, moest zich daarna nog een keer onderscheiden nadat Sven van Beek het Ajax-doel onder vuur had genomen. De oud-Feyenoorder dacht even later alsnog de gelijkmaker te maken, maar zijn goede kopbal eindigde op de paal.

Bekijk hieronder de reacties van Dusan Tadic, Ajax-trainer Erik ten Hag en sc Heerenveen-coach Johnny Jansen.

Na het Friese offensief nam Ajax het initiatief weer over. Neres, die binnen de lijnen was gekomen voor Steven Berghuis, zorgde nog geen kwartier na zijn invalbeurt voor de beslissing. De Braziliaan kopte de bal tegendraads via de paal binnen na opnieuw een mooie assist van Tadic.

Door de zege blijft Ajax koploper van de eredivisie en lopen de Amsterdammers uit op Feyenoord, dat zich met een gelijkspel verslikte tegen RKC Waalwijk.

Ajax speelt dinsdag in de Johan Cruijff Arena de Champions League-kraker tegen Borussia Dortmund. De Duitsers wonnen mede dankzij twee doelpunten van de teruggekeerde Erling Haaland met 3-1 van Mainz 05.

Statistieken

STER reclame