Riemer van der Velde Pro Shots

"Ik stond als kleine jongen van 9 jaar op de tribune. Ajax stond met 5-1 voor en de spelers vierden al feest. Maar onder leiding van Abe Lenstra draaide Heerenveen de wedstrijd om en won met 6-5. Het is met stip de meest legendarische Heerenveen-Ajax die ik heb gezien."

De inmiddels 80-jarige Riemer van der Velde, erevoorzitter van sc Heerenveen, vertelt het alsof de wedstrijd die in mei 1950 werd gespeeld, pas net is afgelopen. "Maar er zijn meer memorabele wedstrijden geweest hoor. De bekerfinale in 1993 was ondanks de 6-2 nederlaag een groot feest. En vergeet de 5-1 overwinning in 2001 niet, met in het uitvak alleen het Ajax-bestuur. Dat was ook wat."

Vanavond staan beide clubs weer tegenover elkaar. Ditmaal zonder Van der Velde op de tribune, want hij geniet van een vakantie op Curaçao. "Maar ik heb voor vertrek geregeld dat ik de wedstrijd daar kan ontvangen. Want ik wil het wel zien."

Kritische erevoorzitter

Hoewel Van der Velde geen officiële functie meer bekleedt, blijft hij betrokken en bevlogen praten over de club die hem zeer lief is. Heerenveen mag dan zevende staan, de erevoorzitter is kritisch.

"Wat we tot nu toe hebben laten zien in de competitie stemt me nog niet heel vrolijk. Dat moet beter. Er zijn momenten dat we aardig voetballen, maar dan zijn we er in de tweede helft ineens niet meer. Dat je denkt van: kom op even!"

De club gaat Van der Velde duidelijk nog aan het hart. En andersom zal hij in Heerenveen nooit worden vergeten. Het is niet voor niks dat zijn naam onlangs is vereeuwigd in het Abe Lenstra Stadion. Supporters besloten dat het tijd was om twee tribunes te vernoemen naar de twee clubiconen die Heerenveen groot maakten: Foppe de Haan en Van der Velde.

"Dat is bijzonder en eervol natuurlijk. Misschien wel iets te veel eer, want er zijn zó veel mensen belangrijk geweest voor Heerenveen, die mogen niet vergeten worden."

Clubiconen Riemer van der Velde en Foppe de Haan nadat ze in het Abe Lenstra Stadion hun eigen tribune hebben gekregen (op 26 september 2021) ANP

Terug naar de historische wedstrijden tegen Ajax. Tachtig jaar of niet, de herinneringen staan Van der Velde nog helder voor de geest. "In de periode dat wij begonnen met het Fries volkslied voorafgaand aan een wedstrijd, vond Ajax dat maar niks. De spelers kregen opdracht van het Ajax-bestuur om niet op lijn te gaan staan maar om een warming-up te doen. Voor ons was dat geen reden om ermee te stoppen en inmiddels is het geaccepteerd door alle clubs."

Hommeles

Het was wel vaker hommeles tussen beide clubs, getuige de al eerder genoemde 5-1 in 2001. Van der Velde: "Er waren vierhonderd kaarten beschikbaar voor uitsupporters, maar Ajax wilde er tweehonderd meer. Die kregen ze niet en uit protest wilden ze dan maar helemaal thuisblijven."

Het bestuur van Ajax met Michael van Praag, Arie van Os en Leo Beenhakker op de tribune in het Abe Lenstra stadion (2001) Pro Shots

"Toen wij die plaatsen daarna aan onze eigen supporters wilden verkopen, heeft Ajax dat vak toch afgenomen. Daar zijn ze met zes bestuursleden, onder wie Michael van Praag en Leo Beenhakker, demonstratief gaan zitten..."

Wel respect, geen ontzag

Ondanks de akkefietjes is de verstandhouding tussen Heerenveen en Ajax volgens Van der Velde wel altijd goed geweest. "Er is altijd veel waardering voor elkaar, over en weer. De manier waarop Ajax voetbalt is baanbrekend en ze vertegenwoordigen het Nederlandse voetbal op een geweldige manier. Daar hebben we respect voor. Maar dat moet niet doorslaan in ontzag."

Die laatste boodschap is vooral gericht aan de huidige trainers en spelersgroep van Heerenveen. "Tegen Ajax moet je geen schroom hebben. Gewoon erop met elkaar, dat is het beste. Twente en Utrecht hebben voorgedaan hoe het moet. Op die manier heb je kans om te winnen. Als je ze ruimte geeft en ze hun gang laat gaan, kun je het schadeformulier alvast gaan invullen", aldus Van der Velde.

STER reclame