Maya Kingma
NOS Sport

Triatlontopper Kingma herkent de verhalen over ernstige misstanden

Triatlontopper Maya Kingma herkent de verhalen over ernstige misstanden in de top van de Nederlandse triatlonwereld. Dagblad Trouw berichtte vrijdagochtend over fysieke en mentale verwaarlozing of mishandeling en machtsmisbruik binnen het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC).

"Heel heftig, maar het verrast mij helaas niet en is heel herkenbaar", laat Kingma via Twitter weten. "Ik hoop dat deze verhalen gehoord worden en dat bijbehorende acties volgen."

"Ik heb al een tijd geleden gekozen voor een weg zoveel mogelijk buiten het NTC, maar ook ik blijf in veel opzichten afhankelijk van de bond", schrijft Kingma, die afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in Tokio als elfde eindigde. Kingma heeft besloten om alleen te reageren via Twitter.

Op het NTC in Sittard zijn sporters, onder wie minderjarigen, soms jarenlang blootgesteld aan grensoverschrijdend gedrag, zo meldt Trouw. Door de prestatiedruk gecombineerd met een sterke dwang om af te vallen hadden de sporters last van depressies, eetstoornissen, chronische pijn en zelfmoordneigingen.

Triatlonbond ontzet

De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) zegt de verhalen van oud-triatleten "met ontzetting" te hebben gelezen. "We vinden het moedig dat sporters naar buiten komen met hun verhaal en nemen deze signalen serieus", aldus algemeen directeur Rembert Groenman.

De bond heeft eerder dit jaar een onafhankelijk bureau gevraagd onderzoek te doen naar de sociale veiligheid op het NTC, naar aanleiding van signalen van atleten. "Wij verwachten de eerste resultaten van het onderzoek eind volgende week. Als NTB wachten we de uitkomsten van dit onderzoek nu eerst af", aldus Groenman.

Atletencommissie schrikt van misstanden

Hinkelien Schreuder, voorzitter van de Atletencommissie van NOC*NSF, zegt geschrokken te zijn van de berichten over de misstanden. "Natuurlijk, elk signaal dat er komt van topsporters die zich niet veilig voelen in hun topsportomgeving, is niet oké."

Wel is ze positief over het brede onderzoek naar misstanden in de hele topsportwereld, dat deze week werd aangekondigd door staatssecretaris Blokhuis, en de excuses die door turnbond KNGU en NOC*NSF zijn gedaan aan slachtoffers van mistanden in de turnwereld.

Atletencommissie NOC*NSF schrikt van misstanden triatlonwereld

"Wat deze week voor ons betekent, is dat grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de sport niet wordt getolereerd. En dat er niet langer van weggelopen mag worden", zegt Schreuder.

"Het betekent niet dat per definitie iedere topsportomgeving onveilig is. Maar het betekent wel dat als er signalen zijn, zoals vandaag, dat we daar serieus mee om moeten gaan en daar onderzoek naar moeten doen. Zodat het gedrag een halt toegeroepen kan worden, of beter nog voorkomen kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl