Habeck en Baerbock (Groenen), Scholz (SPD) en Lindner (FDP) op de gezamenlijke persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Licht op groen voor Duitse stoplichtcoalitie van SPD, Groenen en FDP

De drie Duitse partijen SPD, Groenen en FDP gaan een volgende stap zetten in het vormen van een regeringscoalitie. Volgens de partijleiders hebben de verkennende gesprekken uitgewezen dat de partijen met elkaar om tafel kunnen. Daarmee lijkt de zogeheten 'stoplichtcoalitie', vernoemd naar de partijkleuren van de sociaaldemocraten, Groenen en liberalen, nabij.

"We zijn ervan overtuigd dat we een ambitieus en duurzaam regeerakkoord kunnen sluiten", schrijven Scholz (SPD), Baerbock (Groenen) en Lindner (FDP) in een gezamenlijke verklaring.

De drie partijen hebben de afgelopen tijd onderzocht of er breekpunten zijn waardoor een formatie zou kunnen stuklopen, maar die werden niet gevonden. Enkele beknopte beleidspunten zijn inmiddels op papier gezet. Die zullen aan de leden worden voorgelegd voordat de definitieve onderhandelingen beginnen.

Minimumloon, modernisering en windmolens

Volgens SPD-leider Scholz streven de drie partijen naar "de omvangrijkste modernisering van de Duitse industrie in meer dan honderd jaar". Baerbock van De Groenen zegt dat de plannen zullen leiden tot een "decennium van vernieuwing". FDP-leider Lindner voegt eraan toe dat de samenwerking tussen de drie partijen "een kans is om het land te verenigen".

Zo moet het aantal windmolens snel worden uitgebreid om de energietransitie te versnellen. Steenkool moet in 2030 volledig zijn uitgebannen. Ook willen de partijen volop inzetten op digitalisering van de samenleving.

De partijen willen het minimumloon ophogen naar 12 euro per uur. Verder beloven de partijen dat de belastingen niet worden verhoogd en de pensioenen niet verlaagd.

Drie weken geleden won de SPD de Bondsdagverkiezingen, nipt gevolgd door de christendemocratische CDU/CSU, geleid door Armin Laschet. Als de onderhandelingen slagen, zal Scholz na 16 jaar Angela Merkel opvolgen als bondskanselier.

De drie partijen verwachten komende maandag, na overleg met de leden, uitsluitsel te kunnen geven over de vervolgstap in de formatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl