Hans Nijenhuis, voormalig hoofdredacteur van het AD, is aangehouden bij de demonstratie
NOS NieuwsAangepast

Haagse politie houdt opnieuw journalisten aan, verijdelt klimaatprotest

In Den Haag zijn opnieuw klimaatdemonstranten aangehouden bij acties van Extinction Rebellion. Onder de arrestanten waren twee journalisten. Ook maandag hield de Haagse politie al een journalist aan. Die zat uren vast op het bureau.

De politie liet meteen weten niet van plan te zijn om de twee journalisten vast te houden. "Zodra wij hun status als journalist hebben kunnen bevestigen, worden zij direct heengezonden." Dat is inmiddels gebeurd, zegt een politiewoordvoerder.

Een van de aangehouden journalisten is voormalig AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Hij reed als verslaggever mee in een auto met activisten. Hun actie was onaangekondigd, maar hij was al wel ingelicht.

"We waren het parkeerterrein nog nauwelijks af of we werden op een kruispunt klemgereden", zei de AD-verslaggever op NPO Radio 1. "Door een stuk of zeven politiebussen en -auto's waar een man of dertig uitkwamen. Die brachten de busjes tot stilstand en zeiden: 'Iedereen in de busjes is aangehouden'. De politie wist kennelijk van tevoren wat er zou gaan gebeuren. Dus je zou zeggen: een knap staaltje politiewerk."

Gefouilleerd

Nijenhuis en zijn collega, Marco de Zwart, maakten zich meteen bekend als journalisten met een politieperskaart. "En we hadden camera's bij ons." Ze benadrukten tegen de politie dat ze verslag deden van de actie en er niet aan meededen.

Na het inleveren van hun identiteitskaarten en overleg van de agenten met een superieur, werden ze alsnog aangehouden. "Iedereen moest zijn telefoon inleveren en Marco ook zijn camera's. Dat hebben we gedaan. Na een tijdje wachten werden we overgebracht naar een arrestantenbus en gefouilleerd."

Vervolgens werd iedereen naar het bureau gebracht. Nijenhuis en De Zwart werden voorgeleid aan de officier van justitie. Daar kwam iemand binnen die bevestigde dat de twee inderdaad van de pers waren. Twee uur na de aanhouding waren ze op vrije voeten.

Nijenhuis is teleurgesteld. "Ik ben best fan van de politie. Die mensen proberen ons te beschermen, maar we hebben ook media in Nederland en die moeten verslag kunnen doen. Dit klopt gewoon niet."

Gevaarlijke situaties

Het vermoeden was dat de demonstranten van plan waren om de Utrechtsebaan te blokkeren. Dat is een van de belangrijkste toegangswegen naar het centrum van Den Haag.

De politie liet meerdere voertuigen met daarin 25 personen stoppen. "Omdat dit gevaarlijke situaties kon opleveren, zijn zij aangehouden voor voorbereidingshandelingen", schrijft de politie op Twitter.

Bij de protestblokkades van Extinction Rebellion in Den Haag arresteerde de politie maandag al ruim zestig actievoerders. De protesten van de klimaatactivisten werden in de middag beëindigd vanwege hinder en gevaar voor het verkeer.

Actievoerders hadden zich onder meer midden op een kruising aan een vrachtwagen vastgeketend. Demonstranten die weigerden te vertrekken werden aangehouden. Een van de arrestanten was verslaggever Mac van Dinther van de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie zei een dag later dat hij niet wordt vervolgd.

De klimaatactiegroep kondigde eerder al aan de hele week protestacties te houden in Den Haag. Zo willen de actievoerders de overheid ertoe aanzetten meer te doen om Nederland in 2025 klimaatneutraal te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl