NOS NieuwsAangepast

Ruim zestig arrestaties bij beëindigen klimaatprotest in Den Haag

Bij de protestblokkades van Extinction Rebellion in Den Haag heeft de politie ruim zestig actievoerders gearresteerd. De protesten van de klimaatactivisten werden in de middag beëindigd vanwege hinder en gevaar voor het verkeer.

Actievoerders hadden zich onder meer midden op een kruising aan een vrachtwagen vastgeketend. Demonstranten die weigerden te vertrekken werden aangehouden.

Een van de arrestanten was een verslaggever van de Volkskrant. De politie heeft hem na enkele uren laten gaan, maar hij blijft verdachte, meldt de krant die zich bij de politie heeft beklaagd over de aanhouding. Volgens de politie is de verslaggever aangehouden voor "belemmering en belediging van agenten".

De klimaatactivisten blokkeerden in Den Haag verschillende kruisingen, onder meer bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. Ze zaten op de weg en hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Uitstel is geen optie' en 'Deze weg loopt dood'. Er waren vandaag naar schatting 200 tot 300 mensen bij de protesten aanwezig.

De klimaatactiegroep kondigde eerder al aan de hele week protestacties te houden in Den Haag, onder meer door het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat te blokkeren. Zo willen de actievoerders de overheid ertoe aanzetten meer te doen om Nederland in 2025 klimaatneutraal te maken.

Ontregelende acties

Enkele bijeenkomsten zijn gemeld bij de gemeente, maar de groep kondigde ook verstorende acties aan. Den Haag liet gisteren weten de demonstraties toe te staan, mits er binnen de regels actie wordt gevoerd. Dat houdt in dat demonstranten geen wegen en kruisingen mogen blokkeren of gebouwen beklimmen of bekladden.

Kijk hier naar beelden uit Den Haag:

Betogers Extincion Rebellion blokkeren toegangswegen Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl