ANP
NOS Nieuws

Opgepakte journalist bij demonstratie Den Haag niet vervolgd

De Volkskrant-journalist die maandag tijdens een protest van Extinction Rebellion door de Haagse politie werd opgepakt, wordt niet vervolgd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Het gaat om journalist Mac van Dinther. Hij deed maandag voor de Volkskrant verslag van de wegblokkades van de klimaatactiegroep. Hij droeg ook een perskaart bij zich.

Toen de journalist bij de arrestatie van een vastgeketende demonstrant kwam staan, zou de politie hem hebben gesommeerd om weg te gaan. Als reactie zou Van Dinther tegen de agent hebben gezegd dat hij "niet zo kinderachtig" moest doen. Dat vertelde de journalist gisteren aan de Volkskrant. Daarop werd hij naar eigen zeggen "met geweld aangehouden" en in een politiebusje gesleept. Na vier uur werd hij op vrije voeten gesteld.

Rechtmatige arrestatie

Van Dinther werd gearresteerd vanwege belediging en belemmering van politieagenten. Toch vervolgt het OM hem niet. "Dat is hem vandaag ook verteld," schrijft het OM in een Twitterbericht.

De uren die hij heeft vastgezeten, maken dat Van Dinther al voldoende "nadeel" heeft ondervonden van de arrestatie, aldus een woordvoerder van het OM.

Van Dinther heeft op Twitter gereageerd. "Er valt niets te bewijzen", schrijft hij. "Over het geweld tegen mij werd met geen woord gerept."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl