Alberto Salazar ANP

De Amerikaanse atlete Mary Cain heeft een schadevergoeding van ruim 17 miljoen euro geëist van haar oud-trainer Alberto Salazar en van Nike, de geldschieter van zijn trainingsgroep. Volgens de middellange afstandsloper werd ze psychisch mishandeld door Salazar.

De 25-jarige atlete trainde tussen 2013 en 2019 onder Salazar bij het Nike Oregon Project. Haar oud-trainer zou op obsessieve wijze met haar lichaamsgewicht bezig zijn geweest. Dat leidde volgens Cain tot een eetstoornis, depressiviteit, een posttraumatisch stresssyndroom en ze deed zelfs zelfmoordpogingen.

Mary Cain ANP

Volgens de atlete was Nike op de hoogte van haar situatie en klachten, maar verzuimde het Amerikaanse sportkledingmerk om in te grijpen. Cain is daarom naar de rechter gestapt en eist een bedrag van 17 miljoen euro.

Oud-trainer Hassan

De Nederlandse Sifan Hassan trainde tussen 2016 en 2019 ook in Oregon onder Salazar. Toen de tweevoudig olympisch kampioene naar Amerika verhuisde, lag Salazar al onder een vergrootglas van de dopingautoriteiten.

Salazar werd uiteindelijk in 2019 voor vier jaar geschorst. omdat hij volgens het Amerikaanse dopingagentschap USADA schuldig werd bevonden aan meerdere dopingovertredingen. Zo zou hij atleten die hij coachte, hebben voorzien van testosteron.

Het Amerikaanse centrum voor veilige sport legde Salazar afgelopen zomer een levenslange schorsing op wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters. Dat gebeurde op basis van beschuldigingen van meerdere atletes, onder wie Cain.

STER reclame