Atletiektrainer Alberto Salazar EPA

Atletiektrainer Alberto Salazar is door het Amerikaanse SafeSport-centrum levenslang geschorst wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters. Het centrum, dat van het Amerikaanse Congres de autoriteit kreeg om in dit soort zaken uitspraak te doen, maakt nooit details bekend over ingestelde onderzoeken. De trainer heeft tien dagen om tegen het besluit in beroep te gaan.

Het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA schorste Salazar in september 2019 al voor vier jaar wegens het manipuleren van dopingcontroles en het handelen in verboden middelen. Geen van zijn atleten testte in het verleden positief op verboden stoffen.

Oud-trainer Hassan

Die straf betekende wel dat de Nederlandse topatlete Sifan Hassan, die na de Olympische Spelen van Rio in 2016 voor het Nike Oregon Project van Salazar in Amerika koos, op zoek moest naar een nieuwe trainer. Ook de zeer succesvolle Britse atleet Mo Farah werkte jarenlang samen met de oud-marathonloper, die in de begin jaren tachtig de marathons van Boston en New York won.

In 2019 uitten voormalige atleten van Salazar, onder wie Mary Cain, Kara Goucher en Amy Yoder Begley, beschuldigingen dat ze emotioneel en fysiek door Salazar zijn misbruikt. "Geen enkele vorm van misbruik zal ooit worden getolereerd in onze sport. We zullen de emotionele en fysieke veiligheid van atleten boven alles stellen", verklaarde de Amerikaanse atletiekfederatie USATF.

Salazar heeft nog niet gereageerd op de nieuwe schorsing.

STER reclame