Mo Farah AFP

De atleet Mo Farah heeft stelling genomen tegen zijn voormalige coach Alberto Salazar. De geboren Cubaan werd dit najaar voor vier jaar geschorst wegens overtreding van de dopingreglementen.

"Als ik eerder had geweten wat Salazar heeft gedaan, dan was ik meteen bij hem weggegaan. Maar het onderzoek heeft vier jaar geduurd", liet de viervoudig olympisch kampioen in gesprek met de BBC weten.

Farah werkte jarenlang samen met de voormalige marathonloper en heerste op de lange afstanden op de baan (5.000 en 10.000 meter). In 2017 verliet hij het Nike Oregon Project, dat was opgezet door Salazar. In dat jaar begon ook het onderzoek van de Amerikaanse dopingautoriteiten naar Salazar. De BBC had twee jaar eerder de verdachte praktijken van Salazar wereldkundig gemaakt.

2012: Mo Farah met trainer Alberto Salazar (m) AFP

"Ik wou echt dat ik het eerder had geweten. Dat frustreert wel", aldus Farah, die nooit op doping is betrapt. Na de WK van 2017 richtte hij zich op de marathon, maar op de komende Spelen in Tokio mikt hij op zijn derde olympische titel op de 10.000 meter.

De Nederlandse Sifan Hassan behoorde tot afgelopen najaar ook tot de trainingsgroep van Salazar. Recentelijk sprak ze met de NOS over hem. "Hij stond altijd klaar voor de atleten. Hij deed alles voor zijn atleten. Ik loop schoon en ben altijd schoon geweest."

Hassan kreeg het nieuws van zijn schorsing te horen tijdens de WK in Doha, waar ze goud veroverde op de 1500 en 10.000 meter.

Hassan over trainer Salazar: 'Ik mocht niet meer met hem praten'

STER reclame