Demonstranten in Gdansk, vanavond
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden Polen protesteren tegen regering en uitspraak Constitutioneel Hof

In Warschau, Krakau, Gdansk en andere steden hebben naar schatting vele tienduizenden Polen gedemonstreerd tegen de koers van de conservatieve PiS-regering. Ze droegen Europese vlaggen en spandoeken en protesteerden tegen een belangrijke uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof.

Het Hof oordeelde donderdag dat bepaalde verdragen van de Europese Unie en sommige uitspraken van de EU-rechtbanken in strijd zijn met de Poolse grondwet. Hierdoor kreeg het nationale recht voorrang op het Europese recht. EU-landen reageerden geschrokken op de uitspraak. Die staat lijnrecht tegenover een kernprincipe van de EU: uitspraken van het Europees Hof in Luxemburg zijn bindend en hebben dus voorrang boven nationale rechtspraak.

Pleinen in onder meer Warschau, Katowice en Poznan kleurden blauw met Europese vlaggen:

Poolse oppositie demonstreert in meerdere steden tegen regering

Een woordvoerder van de gemeente Warschau twitterde dat daar 80.000 tot 100.000 demonstranten waren. Voorstanders van de regering betwistten die cijfers onmiddellijk.

Donald Tusk

Voormalig voorzitter van de Europese Raad en huidig Poolse oppositieleider Donald Tusk had opgeroepen tot de protesten van vandaag. Hij beschuldigt de rechtse regeringspartij PiS ervan het land uit de Europese Unie te willen leiden. Tusk is de waarnemend voorzitter van de grootste oppositiepartij van Polen, het liberaal-conservatieve Burger Platform.

PiS (Recht en Rechtvaardigheid) heeft al jaren ruzie met de Europese Commissie over wat de partij ziet als Europese bemoeienis met het Poolse rechtssysteem. Het Europees Hof in Luxemburg heeft Polen meermaals op de vingers getikt vanwege hervormingen die de onafhankelijke rechtspraak in gevaar brengen.

Correspondent Kysia Hekster was vanochtend bij een kerkdienst in Otwock, even buiten Warschau. Daar zijn juist veel mensen het eens met de Poolse regering, die volgens hen de Poolse cultuur verdedigt:

Niet alle Polen zijn tegen de regering: 'Fijn om voor Poolse identiteit te strijden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl