In Groningen werd in september het Academiegebouw bezet uit protest tegen het woningtekort
NOS NieuwsAangepast

Landelijk tekort studentenwoningen met 20 procent gestegen naar 26.500

Het tekort aan studentenwoningen is in het afgelopen jaar met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting, die kennisplatform Kences jaarlijks publiceert. In totaal zijn er nu 26.500 woningen te weinig.

Naar verwachting neemt het tekort nog flink toe. In de komende acht jaar zullen er naar schatting nog eens 57.000 studenten zijn die op kamers willen wonen. Het aantal woningen dat voor hen gebouwd wordt, is echter niet genoeg. Tot 2025 worden 16.500 extra studentenwoningen gebouwd.

Het tekort is voor een groot deel toe te schrijven aan het toenemende aantal internationale studenten in Nederland. "Buitenlandse studenten volgden vorig jaar onderwijs vanuit hun eigen land, nu moeten ze hier fysiek onderwijs volgen. Daar komt de nieuwe lichting die dit jaar is begonnen nog bij", legt beleidsmedewerker bij Kences Jos Bakker uit.

Bij de sterke stijging van dit jaar speelt ook de coronapandemie mee. Vanwege de lockdown en het niet geven van fysiek onderwijs stelden veel studenten vorig jaar uit om uit huis te gaan. Daardoor kwamen er dit studiejaar extra veel studenten bij die een kamer wilden bemachtigen.

Verspilling van motivatie en talent

Volgens Bakker woont het merendeel van de Nederlandse studenten die geen onderdak kunnen vinden nog thuis bij hun ouders. "Internationale studenten zitten in de noodopvang of slapen bij iemand anders op de bank."

Sommige docenten vangen nu zelfs studenten op in hun eigen huis. Bakker noemt het beter benutten van bestaande woningen een van de kortetermijnoplossingen om de nood op te vangen. "Naast het stimuleren van woningdelen kunnen ook leegstaande gebouwen en braakliggende grond voor tijdelijke huisvesting worden ingezet."

Veel studenten kiezen ervoor niet hun voorkeurstudie te doen omdat die te ver weg is van hun ouderlijk huis en de kans op een kamer klein is. Volgens Kences is dat een verspilling van motivatie en talent.

Ook de aanwas van internationale studenten loopt gevaar, zegt Bakker. We willen graag Nederland kennisland blijven, de vierde kenniseconomie ter wereld. Maar als we ze niet kunnen huisvesten, lopen we het risico dat internationale talenten ergens anders naartoe gaan."

Hoge huren

Bijkomend probleem is de prijs van de huur. Die slokt een steeds groter deel op van het inkomen van studenten. Op dit moment geven studenten gemiddeld 46 procent van hun inkomen uit aan huur. Twee jaar geleden was dat nog 43 procent. Volgens Kences zou die stijging nog groter geweest zijn als de huren vanwege de coronacrisis niet bevroren zouden zijn.

Kences waarschuwt ook voor een trend in het type studentenwoningen dat gebouwd wordt. Zelfstandige studio's zijn tegenwoordig populairder onder projectontwikkelaars dan kamers. "Omdat er vaak sprake is van vereenzaming onder de studenten zien wij dit als een zeer onwenselijke trend. Voor het welzijn en de sociale ontwikkeling is het voor studenten beter om met elkaar op kamers te wonen."

Noodopvang

In verschillende studentensteden werd het woningtekort aan het begin van het studiejaar heel nijpend. Honderden studenten moesten naar noodopvanglocaties omdat ze geen kamer konden vinden. In Groningen bezetten studenten zelfs het universiteitsgebouw in september uit protest tegen het woningtekort.

Er zijn nog altijd 400 studenten in Groningen die geen permanente woonruimte hebben, zegt actiegroep Shelter Our Students. In Enschede gaat het om 200 studenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl