Sifan Hassan ANP

Sifan Hassan maakt kans om te worden gekozen tot atlete van het jaar in Europa. De Nederlandse langeafstandsloopster wordt door de Europese atletiekfederatie genomineerd vanwege haar ijzersterke prestaties tijdens de Olympische Spelen.

Hassan (28) won in Tokio goud op de 5.000 en 10.000 meter en pakte brons op de 1.500 meter. Ze is de enige atlete in de atletiekgeschiedenis die dit op deze afstanden op één Olympische Spelen heeft weten te presteren.

De Russische hoogspringster Maria Lasitskene en de Poolse kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk zijn de overige twee genomineerden. Beiden wonnen in Tokio eveneens goud in hun discipline.

Waardering voor Bol

Femke Bol is in de race om tot talent van het jaar te worden verkozen. De 21-jarige atlete maakte op de Spelen veel indruk door op de 400 meter brons te grijpen. Ze gaf haar seizoen daarna nog meer glans door in september als eerste te eindigen in de prestigieuze Diamond League.

Dafne Schippers is tot nu toe de enige Nederlandse atlete die de prestigieuze prijs won. De sprintster kreeg in 2014 en 2015 de eretitel. Een Nederlandse atleet werd nooit eerder door tot Europees talent van het jaar verkozen.

De winnaars worden op zaterdag 16 oktober tijdens een atletiekgala in het Zwitserse Lausanne bekendgemaakt.

Femke Bol EPA

STER reclame