Marcel Brands op de tribune bij Everton
NOS Voetbal

Brands is op koers met Everton en houdt Van de Beek in de gaten

Marcel Brands is als technisch directeur van Everton momenteel een tevreden man. Zijn Toffees staan na een prima seizoenstart op een keurige vijfde plaats in Engeland en de toekomst ziet er ook rooskleurig uit met een nieuw stadion in aanbouw. "De Premier League is een prachtige competitie om in te werken en het leven is ook prima."

Afgelopen weekeinde wist Everton een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen bij Manchester United. Brands zag op Old Trafford hoe Donny van de Beek, afgelopen zomer nog door Everton begeerd, zich wederom negentig minuten lang zat te verbijten op de bank.

"We hadden hem op ons lijstje staan", vertelde Brands in Langs de Lijn. "Aan het begin van de transferwindow hebben we bij United geïnformeerd, toen was het onmogelijk. Aan het einde van de window kreeg ik een belletje van Guido Albers, zijn agent, dat hij wellicht toch mocht worden verhuurd. Maar op het laatste moment werd het weer tegengehouden."

In de winter een nieuwe poging?

Brands ziet Van de Beek in een Everton-shirt nog steeds wel zitten, maar kan niet zeggen of er in de winterse transferperiode een nieuwe poging wordt gedaan. "Je bent altijd afhankelijk of een club wil meewerken. En het is begin oktober, er kan nog zoveel gebeuren met blessures. United speelt op diverse fronten, het is moeilijk te zeggen nu."

Donny van de Beek in goed gezelschap op de bank van Manchester United voor het duel met Everton

"Het is natuurlijk jammer voor Donny. Het is een heel goede speler, geen twijfel over mogelijk. Zo'n jongen wil spelen en wil weer terug naar het Nederlands elftal", aldus Brands. "Maar je weet dat bij zo'n club de druk groot is en de concurrentie enorm. Als je ziet wat United verder op de bank had zitten: Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho, Paul Pogba..."

Nieuw stadion biedt mooie toekomst

De 59-jarige technisch directeur verruilde drie jaar geleden PSV voor Everton en verlengde zijn contract een half jaar geleden tot 2024. Dat is ook het jaar waarin de club moet verhuizen naar het nieuwe stadion aan de oever van de Mersey, met plek voor ruim 52.000 toeschouwers.

"Ons streven is om in de top-6 of top-7 van de Premier League te komen. Daar is ook de toekomst op gericht met ons nieuwe stadion. Maar op dit moment is het budget eigenlijk nog iets te klein om echt aan te haken", stelt Brands.

De afgelopen jaren waren de resultaten wisselend, met een achtste, twaalfde en tiende plaats. "Het eerste seizoen waren we er heel dichtbij. Vorig jaar hadden we een hele goede start en een slechte finish. Maar dat was natuurlijk een competitie in een lockdownsituatie. Dan is de charme van de Premier League een stuk minder."

Marcel Brands op de tribune bij Everton

Toch weet Everton telkens weer trainers van naam aan zich te binden. Zo staat nu Rafael Benítez aan het roer en vorig seizoen Carlo Ancelotti. "Iedereen kent de potentie, ambitie en historie van de club. En er is een hele grote fanbase. Zeker nu de eerste steen gelegd is voor het nieuwe stadion ligt er een mooie toekomst in het verschiet."

De toekomst van Brands: eindstation Nederland

Maar hoe ziet de toekomst van Brands eruit? Als Everton over drie jaar naar het nieuwe stadion verhuist, loopt het contract van de technisch directeur af. "Ik ben nooit echt met een carrièreplan bezig geweest. In de voetballerij is dat erg moeilijk", stelt Brands.

"Ik heb het in Nederland geleidelijk kunnen opbouwen. Ik ben bij RKC begonnen en heb daar ontzettend veel geleerd. Toen kwam ik een stapje hoger met AZ en vervolgens heb ik succesvolle jaren gehad met PSV. Daarna kwam de mooie stap naar het buitenland, maar ik ben daar nooit echt mee bezig geweest."

Eén ding is zeker: Brands eindigt weer in Nederland. "Ik heb het nu goed naar mijn zin maar zal uiteindelijk zeker weer terugkeren. In Nederland wonen mijn kinderen en kleinkinderen. Daar liggen mijn roots en hebben we ons huis. Uiteindelijk zal dat het eindstation worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl