In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving met kracht van 2,5 bij Zeerijp, later ook beving in Appingedam

Bij het Groningse dorp Zeerijp is vannacht een aardbeving van 2,5 gemeten. De beving was net voor 05.00 uur op 3 kilometer diepte, meldt het KNMI. Het epicentrum lag vlak bij Loppersum, dat vaker wordt getroffen door aardbevingen.

RTV Noord kreeg tientallen meldingen binnen van mensen die de beving hebben gevoeld. Inwoners spraken van gerommel, bewegende muren en een harde dreun. "Deze voelde weer alsof we boven op de metro wonen", zegt Karin de Boer uit Loppersum.

"Heel vervelend, als je zo wakker moet worden", zegt Seraja uit Loppersum, "En je kinderen zijn al niet meer onder de indruk, dat zegt toch wat..."

Appingedam

Later op de dag, rond 15.30 uur, was er een tweede aardbeving in Appingedam. Die had een kracht van 1,8 op de schaal van Richter. Een woordvoerder van het KNMI zegt tegen RTV Noord dat het niet om een naschok gaat.

Vanwege de jarenlange gaswinning zijn er geregeld aardbevingen in de regio. Op 19 juni werd nog een beving met een kracht van 2,3 gemeten bij Stedum. En op 12 juni werd een beving met een kracht van 2,0 geregistreerd bij Loppersum. In mei mat het KNMI zes bevingen, met een kracht uiteenlopend van 0,3 tot 1,4.

Advertentie via Ster.nl