Boeren bij een grote demonstratie in Punjab vorige maand
NOS Nieuws

Doden bij ongeregeldheden na boerenprotesten in India

In het noorden van India zijn bij gewelddadigheden na boerenprotesten zes doden gevallen. De ongeregeldheden braken uit in de deelstaat Uttar Pradesh, nadat daar twee demonstrerende boeren waren doodgereden.

Indiase media schrijven dat een voertuig inreed op een massa demonstrerende boeren. De wagen zou deel hebben uitgemaakt van een konvooi van een politicus van regeringspartij BJP. Bewindslieden van de partij zeggen dat het om een ongeluk ging.

De chauffeur zou de controle over het stuur zijn verloren, doordat demonstranten stenen naar de wagen gooiden. De twee boeren werden aangereden en waren op slag dood. De agrariërs waren bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen grote landbouwhervormingen.

Na het fatale ongeval braken ongeregeldheden uit. Drie BJP-leden zouden zijn gedood, net als de chauffeur van de auto en nog twee boeren. De lokale autoriteiten hebben een onderzoek naar de gewelddadigheden ingesteld, die overigens weer tot meer protesten elders in de deelstaat leidden.

Landbouwhervormingen

In India demonstreren boeren al bijna een jaar tegen omstreden landbouwhervormingen. Zij willen dat de regering van premier Modi de nieuwe landbouwwet intrekt.

De wet heeft betrekking op vrijemarktwerking. Tot nu toe stelde de overheid grofweg de prijzen van rijst en groenten vast, maar de regering wil dat boeren voortaan veelal zelf deals sluiten met afnemers en gezamenlijk een prijs afspreken. De agrariërs vrezen dat zij geen eerlijke prijs meer zullen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl