Boeren blokkeren snelwegen in de buurt van de Indiase hoofdstad New Delhi
NOS Nieuws

Landbouwwetten India uitgesteld na protesten van boeren

Het hooggerechtshof in India heeft de invoering van een grote landbouwhervorming tegengehouden vanwege protesten van boeren. Er wordt nu een commissie ingesteld om naar de klachten van de boeren te luisteren. "We beschermen de boeren", zei opperrechter Sharad Bobde.

In de omgeving van New Delhi gaan boeren al ruim een maand de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe wetten, die afgelopen najaar door het parlement werden aangenomen. Ze blokkeerden onder meer snelwegen van en naar de hoofdstad met trekkers.

De Indiase overheid wil de wetten invoeren om de landbouwsector te moderniseren. Die sector heeft nu veel last van verspilling en aanvoerproblemen.

Met afnemers prijs bepalen

De betogers zeggen dat de wetten vooral in het voordeel zijn van grote private opkopers en nadelig uitpakken voor hen. Tot nu toe stelde de overheid grofweg de prijzen van rijst en groenten vast en vond de verkoop plaats op een van de 7000 mandi's, deels door de overheid gerunde markten. De regering-Modi wil dat boeren voortaan veelal zelf deals sluiten met afnemers en gezamenlijk een prijs afspreken. Meer dan de helft van de Indiase werkende bevolking verdient zijn geld in de agrarische sector.

Gesprekken tussen boeren en de overheid hebben niets opgeleverd. Aanstaande vrijdag volgt een nieuwe ronde gesprekken. Door het besluit van het hof zijn de wetten nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dit zeiden boeren eerder over hun reden om naar de hoofdstad te komen:

Indiase boeren slikken de landbouwhervormingen van premier Modi niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl