NOS NieuwsAangepast

Indiase boeren raken slaags met politie om landbouwhervormingen

In India zijn boeren bij een nieuw, groot protest tegen hervormingen slaags geraakt met de politie. Tienduizenden boeren drongen hoofdstad New Delhi binnen om te demonstreren tegen landbouwhervormingen.

Met tractoren en te voet bereikten zij in het begin van de middag (lokale tijd) het Rode Fort, een toeristische trekpleister in de stad. Onderweg stuitten zij op barricades. De politie zet traangas in tegen de betogers.

De boerenprotesten in het land zijn al maanden aan de gang. Vanuit omliggende deelstaten komen agrariërs telkens naar de hoofdstad om te protesteren tegen de nieuwe landbouwwetten.

De autoriteiten stonden de protesten van vandaag toe, op voorwaarde dat de boeren de viering van Republic Day, een nationale feestdag, niet zouden verstoren. Maar de boeren weken af van de aangewezen route en gooiden wegversperringen omver.

Tienduizenden Indiase boeren bestormen het Rode Fort

De boeren willen dat de regering van premier Modi een nieuwe landbouwwet intrekt. De wet heeft betrekking op vrijemarktwerking. Tot nu toe stelde de overheid grofweg de prijzen van rijst en groenten vast en vond de verkoop plaats op een van de 7000 mandi's, deels door de overheid gerunde markten.

De regering-Modi wil dat boeren voortaan veelal zelf deals sluiten met afnemers en gezamenlijk een prijs afspreken. De boeren zeggen dat zij door de regels worden overgeleverd aan multinationals en zo worden benadeeld. Zij vrezen de minimumprijsgarantie voor hun producten kwijt te raken.

De overheid wil de sector moderniseren en zegt juist dat boeren dankzij de nieuwe wet vrij zijn om zelf hun klanten te kiezen.

Ongeveer de helft van de Indiase bevolking is werkzaam in de agrarische sector. Gesprekken tussen de overheid en vakbonden hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Eerder deze maand hield het hooggerechtshof de invoering van de wet tegen vanwege de vele protesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl