Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - AZ Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

AZ heeft op bezoek bij SC Cambuur z'n derde zege in een week geboekt. Na overwinningen op Go Ahead Eagles (competitie) en Jablonec (Conference League) werd het in Leeuwarden 3-1 voor de Alkmaarders.

AZ, dat juist slecht aan het seizoen was begonnen met vier nederlagen in de eerste vijf duels, was tegen de Friezen al snel de bovenliggende partij. Al opende Cambuur fel; Robin Maulun haalde hard uit maar AZ-keeper Peter Vindahl was alert.

De eerste kans voor de Alkmaarders volgde na een fout van Erik Schouten die Vangelis Pavlidis vergat te verzilveren. De spits wipte na elf minuten spelen oog in oog met Cambuur-keeper Sonny Stevens de bal net naast het doel.

Uitgespeelde aanval

Toch duurde het niet lang voordat AZ alsnog op voorsprong kwam. Jordy Clasie bediende met een leep balletje Owen Wijndal die op zijn beurt de bal panklaar op het hoofd van Dani de Wit legde.

Het was alweer het derde eredivisiedoelpunt van De Wit dit seizoen, die in zijn carrière nooit verder kwam dan vier competitietreffers in een seizoen.

Wijndal kan lekker slapen, De Jong eerlijk over sterker AZ

AZ bleef het duel controleren en mocht na iets meer dan een half uur nog een keer juichen. Wijndal werd helemaal vrijgelaten, kon vanaf de middenlijn opstomen en schoof de bal daarna simpel in de verre hoek.

Blessure Midtsjø

Het enige smetje voor AZ op de eerste helft was de blessure van Fredrik Midtsjø, die vlak voor rust naar de kant moest. De Noor greep na een succesvolle tackle naar zijn hamstring en ging na een korte behandeling naar de kant.

Fredrik Midtsjø wordt behandeld ANP

Na de thee bleef AZ domineren en dat werd na een uur spelen uitgedrukt in de derde treffer van de wedstrijd. Pavlidis gaf een fraai balletje op Clasie, die netjes afrondde.

Cambuur deed nog wel wat terug via Roberts Uldrikis, die een schot van Michael Breij toucheerde, maar een echte wedstrijd werd het nooit meer. Daar hielp een tweede gele kaart voor Cambuur-speler Alex Bangura ook niet bij.

Dankzij de zege klimt AZ weer iets op de ranglijst. De Alkmaarders staan nu twaalfde, Cambuur achtste.

Statistieken SC Cambuur-AZ

STER reclame