NOS Voetbal

Met vechtlust en beetje geluk maakt Utrecht einde aan imponerende reeks Ajax

FC Utrecht heeft Ajax de eerste nederlaag van het seizoen toegediend. Een bomvolle Johan Cruijff Arena werd in het laatste kwartier in rouw gedompeld door een schot van Django Warmerdam (0-1), die ooit na dertien jaar in Amsterdamse dienst te licht werd bevonden.

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - FC Utrecht

De linksback was na een counter mee naar voren geslopen, om Remko Pasveer met een schot in de verre hoek te grazen te nemen.

Het winnende doelpunt voor Utrecht kwam eigenlijk een beetje uit de lucht vallen, omdat Ajax met de inbreng van Davy Klaassen, Antony en Daley Blind alles op alles wilde zetten om vlak voor de interlandbreak een paar uiterst succesvolle weken in stijl af te sluiten.

Utrecht verlegt zijn grenzen

Want wie kon dit Ajax nog stoppen? Een ploeg die in de eredivisie de laatste weken de vloer aanveegde met al zijn weerloze opponenten. Ongeacht welke tactiek ze ook hanteerden, simpelweg ingraven of toch gewoon brutaal op de aanval spelen.

En toch is zo'n wedstrijd tegen FC Utrecht dan net even wat anders, een elftal dat graag zijn grenzen verlegt voor een ontmoeting met de Amsterdamse rivaal.

Bekijk in de carrousel hieronder de reacties na afloop.

Maar ook een ploeg die voetballend gezien van zijn eigen kwaliteiten uit durft te gaan, al ontaardde de aangekondigde aanval op de traditionele topdrie in het afgelopen jubileumjaar in een enorme deceptie.

Maar René Hake, wiens carrière ooit door Ajax-trainer Erik ten Hag in een stroomversnelling raakte met een gezamenlijk dienstverband bij FC Twente, heeft het elftal duidelijk moed ingesproken voor een nieuwe poging. En na Feyenoord ondervond nu Ajax de kracht van het Utrechtse collectief.

Ajax te traag

De keuze van Ten Hag om Ajacieden te sparen die de laatste weken overuren hadden gemaakt, had ook zijn negatieve uitwerking op het spel van de Amsterdammers. Aanvallend was het allemaal net iets te traag om de Utrechtse muur achterin te slechten.

En slordig was het zelfs ook, waarbij Ryan Gravenberch na een nonchalante terugspeelbal gered werd door Pasveer. De keeper van bijna 38 toonde wel nog de gretigheid. En de trots, om op zijn oude dag nog het doel te mogen verdedigen van een topclub.

Ajax kan de Utrecht-muur niet slechten

Het zou wel goed komen, hoopte Ten Hag toen hij na een klein kwartier voetballen in de tweede helft zijn sterkhouders de wei instuurde. En het kwaliteitsverschil werd ook meteen zichtbaar binnen de lijnen, maar de klok werd in het laatste halfuur een steeds grotere vijand.

En er was ook nog Maarten Paes, de keeper die vorig seizoen na een smerige overtreding van Antony een zware blessure opliep in de Arena. Paes haalde zijn gram met een sterk keeperswerk, met name door in een aanval tot twee keer toe een inzet van Sébastien Haller en daarna nog een rebound van Dusan Tadic te keren.

Offensief Ajax te laat

Het offensief van de Amsterdammers werd veel te laat ingezet, al was het speelschema van de laatste weken ook moordend.

En bij de eerste de beste onachtzaamheid aan de overkant werd een overtalsituatie door de Utrechters vakkundig uitgespeeld. Het was dat ene momentje dat nodig was om de regerend kampioen op een iets mindere dag een klap toe te dienen. En zo viel alles ineens op zijn plek voor de bezoekers.

Utrecht hapte naar adem in de levendige slotminuten, maar hield stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl