Paul Riley
NOS Voetbal

Beschuldiging seksueel misbruik zorgt voor opschudding in Amerikaans vrouwenvoetbal

De Amerikaanse voetbalcompetitie voor vrouwen staat op zijn kop nadat North Carolina Courage-coach Paul Riley deze week werd ontslagen wegens beschuldigingen van seksueel misbruik. De competitie ligt dit weekend stil en de Amerikaanse bond (NWSL) maakte vrijdag bekend dat voorzitter Lisa Baird is opgestapt.

Zowel de NWSL als de wereldvoetbalbond FIFA heeft inmiddels een voorlopig onderzoek ingesteld naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van de Engelse trainer Riley.

Oud-speelsters Sinead Farrelly en Meleana Shim, die eerder bij de Portland Thorns met hem werkten, openbaarden het misbruik van hun voormalig trainer in het Amerikaanse tijdschrift The Athletic. Daarin vertelden ze uitgebreid over de seksuele intimidatie die meer dan tien jaar duurde.

Voor North Carolina Courage waren de aantijgingen voldoende om de trainer weg te sturen. Riley zelf ontkent de beschuldigingen en liet in The Athletic weten dat hij nooit seks met de speelsters heeft gehad. Hij ontmoette ze naar eigen zeggen wel eens in een bar en betaalde dan hun drankjes.

Lisa Baird

De NWSL noemde de misbruikverhalen 'weerzinwekkend en onaanvaardbaar' en legde de competitie tot nader order stil. Eerder werden ook twee andere trainers wegens wangedrag in hun werkrelatie met voetbalsters uit hun functie gezet.

"Velen voelen nu de pijn. Onze hele liga zal zich nu eerst moeten herpakken", zei Baird nog voordat ze haar ontslag had ingediend bij de bond. "Onze speelsters verdienen een veel betere behandeling. De werkcultuur in onze competitie dient volledig te veranderen."

De bondscoach van de Oranje-vrouwen Mark Parsons is ook actief in de NWSL als trainer van de Portland Thorns.

Misbruik in Amerikaanse sport

De misbruikzaak in de NWSL is niet de eerste in de Amerikaanse vrouwensport. Deze week beschuldigden de basketbalsters van de Universiteit van Florida voormalig coach Cam Newbauer van misbruik.

Eerder kwam er ook al een groot misbruikschandaal in het turnen aan het licht. Meer dan 150 turnsters, waaronder meervoudig olympisch kampioene Simone Biles, beschuldigden de arts van gymnastiekbond USA Gymnastics, Larry Nassar, van seksueel misbruik. Nassar werd in 2018 schuldig bevonden en kreeg 175 jaar celstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl