Bram van Polen en Eliano Reijnders
NOS Voetbal

Gunfactor PEC Zwolle verdwijnt door eigen ambitie: 'Komt als boemerang terug'

  • Sam Porskamp

  • Sam Porskamp

PEC Zwolle was sinds de promotie in 2012 een aanwinst voor de eredivisie. De club straalde positiviteit uit en behaalde successen in de competitie en in de beker. Nog geen tien jaar later rommelt het in Zwolle en is de sfeer gespannen. Hoe kan het dat de club zo in verval is geraakt?

"Eigenlijk hadden ze na de successen even een pas op de plaats moeten maken en realistischer moeten zijn", stelt Vincent de Vries, PEC Zwolle-watcher bij De Stentor.

Op 20 april 2014 beleefde PEC Zwolle het grootste succes uit de clubhistorie. Onder leiding van trainer Ron Jans werd Ajax in de bekerfinale met 5-1 vernederd. Het volksfeest dat losbarstte zullen de Zwollenaren nooit vergeten. Clubicoon Bram van Polen vertelde later dat deze dag mooier was dan zijn eigen bruiloft.

Gunfactor

Niet alleen de zege, maar vooral de manier waarop sprak tot de verbeelding en zorgde voor een grote gunfactor bij het Nederlandse voetbalpubliek. Met een goede mix van talent en ervaring stond PEC Zwolle voor fris en aanvallend voetbal.

Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden. Het enige dat nog aan die tijd doet herinneren is Van Polen zelf, die nog altijd voor zijn club uitkomt. PEC Zwolle staat momenteel stijf onderaan in de eredivisie met één punt uit de eerste zeven wedstrijden.

PEC Zwolle wint de beker in 2014

Voor degenen die de club de laatste jaren hebben gevolgd, komt de lage klassering niet als verrassing. PEC Zwolle flirtte de laatste drie seizoenen met degradatie. Met name in het jaar dat de eredivisie werd stilgelegd vanwege het coronavirus waren de zorgen met een vijftiende plaats groot.

Ambitieus meerjarenplan

De voornaamste reden van het verval? Het lijkt erop dat club ten onder is gegaan aan zijn eigen ambitie. De bekerwinst in 2014, de knappe zesde plaats in 2015 en de achtste plaats in 2016 smaakten naar meer. PEC presenteerde in 2018 een ambitieus meerjarenplan, waarmee de club structureel bij de eerste acht wilde eindigen.

Drie jaar na het presenteren van het plan is de huidige laatste plaats een hard gelag. "Met de bekerwinst is het eigenlijk al begonnen. Daarna spraken ze al uit dat ze de subtop structureel wilden aanvallen. Dat komt nu als een boemerang terug", zegt De Vries.

Dure spelers

Het doet denken aan FC Twente, dat onder leiding van Joop Munsterman de top wilde aanvallen. Het leverde in 2010 een kampioensschaal op, maar de Tukkers moesten de torenhoge ambities uiteindelijk bekopen met geldproblemen en degradatie in 2018.

De grote voet waarop PEC Zwolle leefde, blijkt onder andere uit de dure aankopen die de club deed in 2018. Zo werden Vito van Crooij, Clint Leemans en Mike van Duinen aangetrokken voor in totaal bijna twee miljoen euro, veel geld voor een club als PEC. Maar achteraf waren dit niet de spelers die de club naar een hoger niveau tilden, terwijl ze wel zwaar op de begroting drukten.

Dit seizoen sloeg de club daarom een nieuwe weg in. Mede door de tegenvallende financiële situatie door het coronavirus werden de doelstellingen bijgesteld en moest er op de rem worden getrapt. De club besloot onder aanvoering van trainer Art Langeler meer in te zetten op jeugd en te werken met een kleine selectie.

"Dat we sportief op dit moment een probleem hebben is duidelijk, dat steekt helemaal niemand onder stoelen of banken", zegt afzwaaiend voorzitter Adriaan Visser in zijn laatste column. "Het beleid om jeugdspelers versneld te laten doorstromen heeft helaas nog niet de impact gehad die we allemaal graag hadden gezien."

Verbazing over PEC: 'Loopt met Langeler zwaar geïrriteerde trainer rond'

Dat laatste is een understatement. Een kleine selectie en veel jonge spelers, dat zijn niet de ideale omstandigheden om degradatie mee te voorkomen. "Op het laatste moment hebben ze toch nog vier nieuwe spelers gehaald. Dat is ook niet voor niets", zegt De Vries.

"En tegen Willem II stonden er vijf jongens onder de twintig op het veld. Niet ideaal voor degradatievoetbal."

Moeizame zoektocht naar voorzitter

PEC Zwolle is niet alleen op het veld zoekende. Ook op bestuurlijk vlak is er nog veel onduidelijk. Visser nam gisteren na twaalf jaar officieel afscheid, maar zijn opvolger is nog niet gevonden.

KNLTB-directeur Jacco Eltingh en voormalig ADO-directeur Mohammed Hamdi waren belangrijke kandidaten, maar zagen na enige bedenktijd af van het voorzitterschap. Tjerk Smeets, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, zou daarna in beeld zijn gekomen, maar desondanks koos PEC Zwolle voor een tijdelijke oplossing met Han Brouwers, die in de Zwolse raad van commissarissen zat.

Wie de opvolger van Visser uiteindelijk ook wordt, het moge duidelijk zijn dat hij voor een enorme opgave staat om van PEC Zwolle weer de club met de grote gunfactor te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl