Bram van Polen in mineur na de verloren derby tegen Go Ahead Eagles. Pro Shots

Clubman Bram van Polen is bezig aan zijn vijftiende jaargang als profvoetballer van PEC Zwolle. Maar belabberder dan dit seizoen heeft hij het in al die jaren nog niet meegemaakt. Dat durft hij wel te stellen.

Vijf gespeeld, nul punten. En ook nul doelpunten.

"Iedereen weet dat het slecht is", zegt de 35-jarige verdediger, die niet om de feiten heen draait. Weloverwogen, trouwens: "Als je continu maar gaat lopen draaien, denk je ook: wat heb ik links en rechts ook alweer gezegd?"

Dan kun je beter bij de feiten blijven, vindt Van Polen: "Sparta-thuis, dat zijn wedstrijden die wij als PEC Zwolle moeten winnen."

'Onrust en paniek is er niet'

Voorafgaand aan de zesde competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam (vanavond 21.00 uur) is duidelijk wat er moet gebeuren in de Hanzestad. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook trainer Art Langeler.

"Het moest zondag ook al gebeuren. En tegen Ajax daarvoor ook. Elke wedstrijd moet het gebeuren."

Geen punten, geen goals, geen paniek in Zwolle: 'Dat record gaan wij niet breken'

Afgelopen zondag was voor Van Polen extra pijnlijk, omdat het de IJsselderby tegen de grote rivaal Go Ahead Eagles betrof. Hij vond troost bij de supporters, die de ploeg tot zijn genoegdoening door dik en dun blijven steunen. "Zij hebben het geloof nog en wij ook."

"Die wedstrijd tegen Eagles was er eentje waarvan je dacht en hoopte: dat kan wel eens een ommekeer zijn", aldus Langeler, wiens voorgevoel niet bleek te kloppen. "Maar onrust en paniek, dat is er niet in mijn beleving."

"In potentie zijn we goed genoeg", weet Langeler zeker. "Maar we moeten ook reëel zijn. Als je kijkt wat we hebben kunnen brengen op het veld deze afgelopen wedstrijden, is het wel vaak aan de matige kant geweest."

Trainer Art Langeler en technisch directeur Mike Willems hopen met jeugdige talenten PEC Zwolle een nieuw gezicht te geven. Pro Shots

Wel zag Langeler een weerbaar team, dat bij vlagen nog best aardig voetbal op de mat legde. "Het zit hem eigenlijk alleen in scoren."

Het nieuwe PEC

Met technisch directeur Mike Willems koos Langeler in de afgelopen transferperiode bewust voor de eigen jeugd. Maar in de eerste vijf wedstrijden lijkt de trainer de rekening gepresenteerd te krijgen van die onervarenheid.

"We hebben een soort strategische keuze gemaakt met veel jonge jongens om zo te proberen een nieuw PEC te creëren", vertelt Langeler over het aankoopbeleid. "Dat gaat met vallen en opstaan, al is het nu wel met veel vallen geweest. Maar we gaan ook weer opstaan."

En ze moeten opstaan in Zwolle. Van Polen kent de harde wetten van de sport inmiddels wel. "Als je profvoetballer bent, moet je met bepaalde druk om moeten gaan. Anders ben je niet geschikt."

STER reclame