Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - PEC Zwolle Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Afgelopen woensdag maakte huurling Daishawn Redan tegen Sparta de eerste Zwolse treffer dit seizoen en dat leverde PEC Zwolle ook het eerste punt op. Tegen FC Utrecht bleek dat een zwaluw nog geen zomer maakt, al maakte de ploeg van trainer Art Langeler aanspraak op meer.

FC Utrecht won het duel geflatteerd met 5-1 en handhaaft zich keurig in de subtop van de eredivisie. PEC Zwolle blijft met een punt hekkensluiter.

Na een afwachtende openingsfase in de Galgenwaard werd Utrecht na tien minuten in het zadel geholpen door PEC. Moussa Sylla snelde langs Yuta Nakayama, gaf voor op Bart Ramselaar en die werd onhandig van de sokken gelopen door Siemen Voet.

De Belgische verdediger - partner van turnster Nina Derwael, de winnares van olympisch goud op brug - probeerde arbiter Allard Lindhout nog tot inkeer te brengen, maar Lindhout en de VAR bleken onvermurwbaar.

De strafschop werd vervolgens onberispelijk ingeschoten door Anastasios Douvikas, zijn vierde treffer al in Utrechtse dienst.

Gervane Kastaneer in duel met Mike van der Hoorn. ANP

Wie dacht dat Utrecht voor eigen publiek makkelijk uit zou lopen naar een grote score, kwam bedrogen uit. PEC Zwolle knokte zich in de wedstrijd en werd na een half uur steeds gevaarlijker.

Onwaarschijnlijke carambole

Vooral de snoeiharde uithaal van Gervane Kastaneer had een beter lot verdiend. Zijn schot stuitte via de onderkant van de lat op de lijn om vervolgens via de handen van doelman Maarten Paes en de binnenkant van de kruising opnieuw terug het veld in te stuiteren.

Ook Slobodan Tedic (kopbal) en Dean Huiberts (schot) stelden Paes op de proef, voordat FC Utrecht weer iets van zich liet horen via een lastig schot van Adam Maher.

Vlak voor rust deed Nakayama nog een poging om met de onwaarschijnlijke carambole van Kastaneer te wedijveren om de mooiste goal die nooit geteld zal worden. De Japanse verdediger schoot een vrije trap van een meter of veertig met buitenkant links rakelings langs de Utrechtse paal.

Moussa Sylla Pro Shots

Na rust ging PEC Zwolle op dezelfde voet voort en nam brutaal het initiatief. De eerste grote kans was dan ook voor de bezoekers. Huiberts schudde Mike van der Hoorn simpel af en mikte de bal maar net voorlangs.

Drie goals in zeven minuten

De eerste kans van Utrecht na rust was meteen een heel grote, maar de geheel vrijstaande invaller Mimoun Mahi mikte de bal op de paal. Even later werd het toch 2-0: Mahi bediende Sylla en die schoot via de hak van Nakayama in het doel.

Daarmee was het broze vertrouwen van PEC in een klap verdwenen en werd Utrecht geen strobreed meer in de weg gelegd. Ramselaar maakte 3-0 van elf meter, nadat Van der Hoorn de arm van oud-ploeggenoot Rico Strieder tegen de borst had gevoeld.

Mimoun Mahi maakte tegen PEC Zwolle zijn eerste eredivisietreffer sinds begin maart. Pro Shots

Mahi maakte de 4-0 uit de rebound, nadat Lamprou een schot van Mark van der Maarel niet onder controle had gekregen.

Fraaie eretreffer

De mooiste goal van de avond kwam echter op naam van invaller Mustafa Saymak, die met een fantastische knal de verre kruising achter Paes vond. Een welverdiende eretreffer voor de Zwollenaren, die daar in de stand echter niets mee opschieten.

Het slotakkoord kwam op naam van Willem Janssen, die een kopbal van Van der Hoorn nog licht van richting veranderde: 5-1.

Janssen over de 5-1 tegen PEC: 'Mike van der Hoorn keek best wel boos naar mij'

"Dat was wel beetje sneaky", lachte Janssen na afloop breeduit. "Mike (van der Hoorn, red.) keek ook wel een beetje boos naar mij. Volgens mij moeten ze dat nog beeldje voor beeldje gaan terugkijken. Ik zou mijn vingers er niet aan branden."

Statistieken FC Utrecht - PEC Zwolle

STER reclame