Ronald Koeman ANP

"Ik wil graag een oude uitspraak van Louis van Gaal aanhalen. Goedemiddag, mijn vrienden van de pers", zegt Ronald Koeman als hij in aanloop naar de topper met Atlético Madrid wordt geconfronteerd met de kritische media. Journalisten die al zeker weten dat de trainer na het duel, ongeacht de uitslag, wordt ontslagen.

Koeman is cynisch onder de situatie. Hij staat al maanden met zijn rug tegen de muur vanwege de financiële wantoestanden bij de club.

Die crisis bij Barcelona is nu ook naar keiharde valuta vertaald. Bijna een half miljard werd er verloren over afgelopen seizoen, waarbij de coronapandemie zijn uitwerking niet miste op de toch al beroerde staat van de club. Een jaar geleden bedroeg het tekort een kleine honderd miljoen euro.

Dit seizoen hoopt de club vijf miljoen euro winst te maken.

Belangrijke posten jaarrekening

Inkomsten Bedrijfskosten Totaal
2021 631 miljoen 1,1 miljard - 481 miljoen
Prognose 2022 765 miljoen 784 miljoen + 5 miljoen

De bedrijfskosten zijn veel lager door het vertrek van onder anderen de grootverdieners Lionel Messi en Antoine Griezmann, maar een sportief verval heeft natuurlijk ook financiële gevolgen. In de goede jaren hoopte de club nog op een omzet van rond de miljard euro.

Een ontslag van Koeman kost de club ook een smak geld, wat hem mogelijk nog wat extra tijd geeft de club er weer bovenop te helpen.

"Ik ben er nog", benadrukte Koeman tegenover de aanwezige media. "Ik weet dat de resultaten bepalend zijn. En dat is ook normaal. Mijn intentie is om vast te houden aan mijn eigen plan. De club heeft me nog niets verteld over mijn toekomst hier."

Koeman begint persconferentie met Van Gaal-quote: 'Vrienden van de pers'

STER reclame