Ronald Koeman tijdens een training van FC Barcelona
NOS Voetbal

'Koeman wegpesten is financieel de beste optie voor FC Barcelona'

De leiding van FC Barcelona heeft al besloten dat ze Ronald Koeman weg wil hebben als trainer, maar zoekt nu alleen nog de goedkoopste oplossing om dat te doen. Dat zegt Simon Kuper, schrijver van het boek FC Barcelona - Het imperium, een dag na de Champions League-nederlaag (3-0) tegen Benfica.

Dat ook de Spaanse media snoeihard oordeelden over de tegenvallende prestaties van Koeman en Barcelona de afgelopen weken, verbaast de sportjournalist die Barcelona al dertig jaar volgt, niet. "Iedereen weet dat Barça van Koeman af wil, maar het probleem is geld. Hij zou twaalf miljoen euro mee moeten krijgen, maar dat geld heeft Barcelona gewoon niet."

Volgens Kuper zal een financiële constructie worden bedacht, waarbij Koeman een kleiner bedrag mee krijgt bij zijn vertrek. Het restant zal dan, gespreid over een aantal jaar, aan hem worden betaald. "Er is gewoon echt geen euro, dus ze kunnen hem nu echt niet veel meegeven. Dus hoe doe je dat als er geen geld is?"

Psychologisch spelletje

Barcelona-voorzitter Joan Laporta zal er alles aan doen om Koeman op de goedkoopst mogelijke manier te laten vertrekken, verwacht Kuper. "Het wordt een psychologisch spelletje: hoe lang houdt Koeman het vol als iedereen tegen hem is binnen de club? Koeman wil nu nog wel blijven, maar ze zullen hem zeker proberen weg te pesten."

Kuper verwacht dat de Spaanse club de komende jaren niet meer dan een subtopper zal zijn, omdat de club kampt met een megaschuld en Lionel Messi de club moest verlaten. "Er zijn gewoon weinig kwaliteiten in de ploeg. Dus Koeman ontslaan, is niet de oplossing. Dat is echt een actie voor de korte termijn. Iedereen is boos en Laporta zoekt een zondebok."

Begin september vertelde Simon Kuper in Studio Voetbal al over de huidige status van FC Barcelona.

Barça-watcher Kuper: 'Barcelona is een nostalgieclub aan het worden'

Volgens Kuper is de meest waarschijnlijke opvolger van Koeman oud-Barcelona-speler Xavi, die in 2019 stopte met voetbal en trainer werd. Afkomstig uit de jeugdopleiding van Barcelona debuteerde Xavi in 1998 en hij zou de club tot en met 2015 trouw blijven.

Clubliefde

"Als Koeman weggaat, wil Barcelona hem meteen presenteren. Hij zal waarschijnlijk een laag salaris accepteren uit liefde voor de club, net als Frank Rijkaard deed in 2003. En met clubliefde kopen ze ook het geduld van de fans. Xavi kan jonge jongens uit de eigen opleiding de tijd geven bij Barcelona."

Bovendien wacht FC Barcelona de komende tijd een loodzwaar programma met Atlético Madrid, Valencia en Real Madrid in de Spaanse competitie en een Champions League-duel met Dinamo Kiev. Zelfs al zou Koeman de komende wedstrijden winnen met Barcelona is de kans klein dat hij mag blijven.

"Dat ze gaan winnen van Atlético Madrid of in de Champions League zullen overwinteren, zit er niet heel dik in. Barça wil echt van Koeman af, dus de vraag is: hoe lang houdt hij het nog vol bij de club?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl