Koeman voelt steun van spelers: 'Of dat voor de club ook zo is, weet ik niet'

Een harde nederlaag. Dat concludeerde trainer Ronald Koeman na het pijnlijke optreden van FC Barcelona bij Benfica (3-0) in de Champions League.

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal is na twee groepsduels nog puntloos met Barça. Ook de thuiswedstrijd tegen Bayern München ging eerder deze maand kansloos (3-0) verloren. "Nee, de Champions League gaan we niet winnen", sprak Koeman na afloop in Lissabon bij RTL 7.

Zelf heeft Koeman nog vertrouwen in zijn positie. "Maar als de mensen binnen de club de situatie niet herkennen, zal het een probleem zijn voor mij. Uiteindelijk ben ik als coach verantwoordelijk. Ik vond ons niet minderwaardig aan Benfica, maar we waren wel slechter in het effectief benutten van onze kansen."

Nachtmerrie

De Spaanse media oordelen snoeihard over de prestaties van Koeman en Barcelona. "Nog een nachtmerrie", schrijft Marca. De Madrileense sportkrant denkt dat afscheid nemen van de Nederlandse trainer de beste oplossing is voor Barcelona. Ook het Catalaanse Mundo Deportivo ziet het somber in voor Koeman.

"Hij wankelt op een slap koord. In hetzelfde stadion waar met 8-2 werd verloren van Bayern München ging opnieuw niets goed. Na de 3-0 was het alleen maar bidden dat het niet erger zou worden."

Sergi Roberto baalt van een gemiste kans Pro shots

Ook SPORT ziet het verlies met leden ogen aan. "Dit is een nachtmerrie, een waar voetbaldrama. Een ondraaglijke pijn", aldus de krant. "Barcelona is een team zonder richting: verdrietig, zwak, zonder aanval en zonder verdediging. Een gezonken team, dat niet in staat is om te concurreren. Onherkenbaar. En, wat nog erger is, onherstelbaar."

Radicale verandering nodig

De Catalaanse krant pleit ervoor een nieuwe trainer voor de groep te zetten. "Dit Barcelona heeft onmiddellijk een draai aan het roer nodig. Een radicale verandering. Die zou zonder twijfel op de bank moeten beginnen, maar daarna moet het doorgaan in de kleedkamer. Er zijn voetballers die het niet langer verdienen om het blaugrana te dragen."

AS schrijft dat het team in een ernstige puinhoop is beland. "Het uiterlijk van dit team is verschrikkelijk. Voorin zijn geen ideeën, achterin is het zeer fragiel. De marteling lijkt geen einde te kennen."

Ondanks de zware kritieken houdt Frenkie de Jong vertrouwen in zijn trainer. "Ik denk niet dat het helpt om een andere trainer aan te wijzen. Maar ik weet niet wat de president denkt." De middenvelder erkent dat de nederlaag tegen Benfica een zware klap is.

Steun van spelers

"Ik denk niet dat Barcelona ooit zó slecht is begonnen aan de Champions League. Twee duels gespeeld, nul punten, nul goals gemaakt en zes tegen. Dat is natuurlijk superslecht. Het is dus een heel moeilijke situatie, maar er zijn nog vier wedstrijden te spelen. Je moet als team altijd blijven vechten zolang het nog kan. Ik heb nog steeds vertrouwen dat wij kunnen doorgaan. De kwaliteit is er wel."

Dat vindt Koeman zelf ook. "Ik heb al vaker gezegd dat het team is veranderd en dat belangrijke spelers zijn vertrokken. Over mijn eigen toekomst wil ik geen vragen meer beantwoorden. Ik heb het gevoel dat ik de steun heb van de spelers, maar ik weet niet of dat voor de club ook zo is."

STER reclame