NOS Nieuws

Duurdere producten door hogere energieprijzen: 'het is serieus'

De adviesprijs voor een liter benzine is vandaag tot een recordhoogte gestegen en onder invloed van de stijgende energieprijzen is de inflatie in de eurozone in september naar 3,4 procent opgelopen. Als de olie- en gasprijzen blijven stijgen, kunnen meerdere producten duurder worden

"Bijna alles wordt duurder. Want door een stijging van de olie- en gasprijzen wordt niet alleen het maken van producten duurder, maar ook het vervoer. Dat laatste weliswaar in mindere mate, maar Nederland haalt veel producten uit het buitenland. Dus alles bij elkaar is de prijsstijging wel serieus", zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het verschilt per product hoeveel de prijs stijgt. Als energie bijvoorbeeld 5 procent van de kosten uitmaakt en de energieprijs stijgt met 50 procent, dan zou de prijs met 2,5 procent moeten stijgen.

Plastic duurder

Vooral producten die met olie worden gemaakt, zoals plastics, worden duurder als de olieprijs stijgt.

De olieprijzen lopen op doordat de vraag toeneemt. Mulder: "Tijdens corona zijn veel raffinaderijen stilgelegd, waardoor minder benzine is gemaakt. Dat moet nu weer worden opgepakt door het snelle herstel van de economie na corona. Wereldwijd reizen we weer meer."

Gas wordt vooral voor verwarming en in de industrie gebruikt. Wie op dit moment een nieuw contract afsluit, betaalt ook al snel tientallen euro's per maand meer. "Iemand moet de rekening betalen. Dan kun je kiezen of dat de gebruiker, het energiebedrijf of de overheid is. Maar linksom of rechtsom: we moeten de hogere energierekening betalen", zegt Mulder.

De markt verwacht dat de gasprijzen deze winter nog wel stijgen, maar daarna weer afnemen. En voor de olieprijzen wordt verwacht dat de prijzen stabiel blijven de komende maanden om vervolgens een daling in te zetten.

Volgende week maandag en dinsdag overleggen de EU-ministers van Financiën over de stijgende energieprijzen. Frankrijk heeft al bekend gemaakt dat het de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen de komende maanden aan banden legt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl