Een benzineprijs van 2 euro per liter bij een tankstation langs de A12 bij Harmelen
NOS Nieuws

Nog nooit zo'n hoge adviesprijs: meer dan 2 euro voor een liter benzine

De gemiddelde adviesprijs van benzine is nog nooit zo hoog geweest: voor een liter benzine staat die nu boven de 2 euro, blijkt uit cijfers van consumentenadviesbureau UnitedConsumers.

Ook de adviesprijzen van een liter diesel en lpg staan hoger dan ooit. Die van diesel is nu 1,659 euro en van lpg 1,026 euro. De prijzen zijn gebaseerd op de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland.

Dat de adviesprijs van benzine nu door de grens van 2 euro is gegaan, komt voornamelijk door de hoge olieprijzen. Een vat olie kost inmiddels rond de 80 dollar.

Veel kortingen

De prijzen aan de pomp kunnen lager liggen dan de adviesprijs, want tankstations zijn niet verplicht om de adviesprijs over te nemen. "Tankstations geven kortingen op de benzineprijzen en zullen de prijzen verlagen als een pomp dichtbij dat ook doet", zegt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.

Hoewel de olieprijzen blijven stijgen, zitten daar volgens Van Selms wel grenzen aan. Zo probeert de organisatie van olieproducerende landen, de OPEC, daarin te sturen. "Als de olieprijzen te hoog worden, gaat de oliekraan open. En andersom ook: als de prijs te laag is, dan gaan de kranen dicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl